Dit evenement is afgelopen

360 ISTANBUL: Muziektheater Transparant & Claron McFadden - Nachtschade: Aubergine

360 ISTANBUL: Muziektheater Transparant & Claron McFadden - Nachtschade: Aubergine

In het kader van 360 Istanbul festival

Een voorstelling in het kader van 360 Istanbul. Een festival op het kruispunt van Mediterraanse en Westerse cultuur.

 

Voordelig naar 360 Istanbul voorstellingen?
Bestel een GOLDEN TICKET (€45 euro voor alle voorstellingen)
Bestel een SILVER TICKET (vanaf 2 voorstellingen €5 korting per voorstelling)

Sopraan Claron McFadden volgt het spoor van de aubergine. Het brengt haar naar Spanje, Marokko, Sicilië, Griekenland en Turkije. Telkens is Mcfadden te gast bij mensen thuis, leert ze een plaatselijk auberginerecept en oefent ze een traditioneel lied. Via beeld, live muziek en overheerlijke auberginehapjes reis je mee.

In Nachtschade: Aubergine gaat sopraan Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen, aan de hand van de aubergine. Ondanks de enorme migratie die deze oeroude nachtschade doormaakte, wist de aubergine zich steeds aan te passen zonder haar eigenzinnige karakter te verliezen.

Samen met documentairemaakster Lisa Tahon legt McFadden deze route in omgekeerde richting af, terug naar de roots van de aubergine in het verre oosten. Ze reist het Middellandse Zeegebied af: Spanje, Marokko, Sicilië, Griekenland en Turkije. Telkens is Mcfadden te gast bij mensen thuis, leert ze een plaatselijk auberginerecept en oefent ze een traditioneel lied. Haar verworvenheden neemt ze mee terug naar huis: ze vormen de basis voor een culinair en theatraal concert over ons verlangen naar identiteit in deze nomadische, steeds veranderende wereld.

Deze voorstelling laat het publiek de rijke auberginekeuken ervaren in combinatie met reisverhalen, een documentairefilm en live muziek met invloeden uit tal van culturen.


“Wij beklemtonen meestal onze verschillen, zij het de kleur van onze haren en ogen, onze vorm en grootte, onze betrokkenheid bij sport of onze nationale trouw, maar ik geloof dat er twee dingen zijn die alle culturen bezitten en die ons allemaal verenigen op een primair niveau: eten en muziek.”
Claron McFadden

“Waar brengt de Aubergine ons heen?
En wat zegt dat over onze wortels, onze roots?
Zijn we niet allen migrant met een verlangen naar identiteit?… In Istanbul zei Yusuf: blijf, ondanks onze verschillen, de ander (h)erkennen in zijn mens-zijn, neem op zijn minst de tijd om voorbij het verschil te kijken en naar zijn of haar verhaal te luisteren.”


Credits
Claron McFadden (concept, zang), Lisa Tahon (video), Sjaron Minailo (mise-en-espace), Tobias Kokkelmans (dramaturgie), Peter Quasters (lichtontwerp), Tuur Florizoone (accordeon), Osama Abdulrasol (qanun, ud), Simon Leleux (percussie), Lode Vercampt (cello), Yannick Peeters (contrabas), Jean-Philippe Poncin (klarinet, basklarinet), Alberto Suárez (vertaling)

www.transparant.be

www.claronmcfadden.com

In het kader van 360 Istanbul.