Dit evenement is afgelopen

MOOOV Filmfestival Genk: Cuando el toro lloró

MOOOV Filmfestival Genk: Cuando el toro lloró

Karen Vázquez Guadarrama en Bart Goossens, België, 2017, 92 minuten

In een afgelegen mijnkamp hoog in de Boliviaanse Andes draait het leven rond de ontginning van tin. Mannen en vrouwen beproeven er hun geluk in de buik van een immense berg die ze te lijf gaan met dynamiet. Het werk in de ijskoude donkere mijnschachten is loodzwaar en gevaarlijk.

 

Daarom vragen de mijnwerkers bescherming aan el Tío, de heerser van de onderwereld, die ze dagelijks vereren met sloten alcohol. Wanneer hun inspanningen niet meer beloond worden met mineraal maken de mijnwerkers zich klaar voor een ultiem offer aan de machtige berg.

De mexicaans-Gentse Karen Vázquez trok met haar vriend Bart Goossens voor acht maanden naar Bolivië. Daar draaide ze de korte documentaire Flor de mil Colores, een intimistisch portret van Emiliana, moeder van zes kinderen, die zich krom werkt in de Boliviaanse mijnen.

Met een Wildcard van het VAF op zak besloot Vázquez om terug te keren naar hetzelfde dorp voor nog nieuwe verhalen en getuigenissen met als resultaat deze Cuando el toro lloró, een poëtische documentaire met strakke beeldkaders, indrukwekkende beelden van de majestueuze bergen en straffe beelden van de mijn en de mijnwerkers. Tegelijk toont Cuando el toro lloró op een niet-veroordelende wijze hoe de bewoners van het mijndorp leven.

Regie: Karen Vázquez Guadarrama en Bart Goossens
Land: België
Jaar: 2017
Duur: 92 minuten
Genre: Documentaire

 


 
Trailer