Dit evenement is afgelopen

MOOOV Filmfestival Genk: White sun

MOOOV Filmfestival Genk: White sun

Deepak Rauniyar, Nepal/VS/Qatar/Nederland, 2016, 89 minuten

In Nepal werd in 2006 tien jaar burgeroorlog afgesloten. Een nieuwe grondwet werd opgesteld, waarin gelijkheid van alle burgers vooropstaat. Maar argwaan en wrok slijten langzaam en oude tradities – plus het kastensysteem en de vrouwenonderdrukking die daarbij horen – laten zich niet zomaar vervangen. Dat merkt de voormalig maoïstische strijder Chandra als hij na de dood van zijn vader terugkeert naar zijn dorp, na 10 jaar afwezigheid.

 

Onderweg met het lijk naar de crematieplaats raakt hij in zwaar conflict met zijn broer Suraj, die tijdens de burgeroorlog tot de andere kant, de zogenaamde royalisten, behoorde. Chandra zoekt hulp bij de politie, voormalige strijdmakkers en andere dorpelingen, maar vangt telkens bot. Het collectieve oorlogstrauma openbaart zich in persoonlijke wrijving; nationale politiek sijpelt door tot in het dorpsleven.

Dit verhaal had makkelijk kunnen uitmonden in een moralistisch melodrama, maar regisseur Deepak Rauniyar weet alles perfect in balans te houden. De film is ook een soort fabel, maar Deepak Rauniyar maakt er een geloofwaardig verhaal van, dankzij de realistische setting en de ijzersterke vertolkingen.

Regie: Deepak Rauniyar
Land: Nepal/VS/Qatar/Nederland
Jaar: 2016
Duur: 89 minuten
Genre: Drama

 


 

Trailer

 

Recensie

The Hollywood Reporter (Engelstalig)