Dit evenement is afgelopen

MOOOV Filmfestival Genk: Neruda

MOOOV Filmfestival Genk: Neruda

Pablo Larraín, Chili/Argentinië/Frankrijk/Spanje/VS, 2016, 107 minuten

“In detectiveboeken jaagt de protagonist altijd op de moordenaar tot het bittere einde. Ik zal niet rusten tot je dood bent. En ik zal het hoofdpersonage zijn.” Zo klinkt de voice-over van het fictieve personage Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal).

 

In opdracht van president Videla opende hij in 1946 de jacht op dichter en latere Nobelprijswinnaar Pablo Neruda,  die als communistische verrader werd bestempeld nadat hij kritiek uitte op het rechtse regime.

Pablo Larraín overstijgt het genre van de standaard-biopic door elementen uit de film noir en de western te verweven tot een surreële film. Pablo Neruda – overtuigend vertolkt door de chileense Luis Gnecco – is niet alleen een charismatisch en politiek geëngageerd artistiek genie, hij is ook ijdel en arrogant.

De film beslaat de dertien maanden (1948-1949) die Neruda in de clandestiniteit doorbracht. Toch gebruikt de regisseur een ruime artistieke vrijheid om de levensstijl en ideeën van de schrijver over te brengen. De unieke combinatie van politieke achtergrond met aantrekkelijke plot maakt deze film tot een absolute aanrader en een mooie hommage aan een groot dichter.

Regie: Pablo Larraín
Land: Chili, Argentinië, Frankrijk, Spanje, Verenigde Staten
Jaar: 2016
Duur: 107 minuten
Genre: Biografie, misdaad, drama

 


 

Trailer

 

Recensie

Filmvandaag.nl

 

Uit de pers

'Neruda: de dichter ontmaskerd en herontdekt' ‒ ★★★★, De Morgen

'Neruda is geen eenzijdige biografische afrekening' ‒ ★★★★, de Volkskrant