Dit evenement is afgelopen

MOOOV: Fukushima, mon amour

MOOOV: Fukushima, mon amour

Doris Dörrie, Duitsland, 2016, 104 minuten

Op de vlucht voor haar problemen belandt de jonge Duitse Marie in Japan. met ‘Clowns4Help’ wil ze in het door een atoomramp geruïneerde Fukushima de pijn van de bewoners verlichten. maar al snel komt Marie erachter dat ze niet geknipt is voor deze taak.

 

Op de vlucht voor haar problemen belandt de jonge Duitse Marie in Japan. met ‘Clowns4Help’ wil ze in het door een atoomramp  geruïneerde Fukushima de pijn van de bewoners verlichten. Maar al snel komt Marie erachter dat ze niet geknipt is voor deze taak. Ze staat op het punt de benen te nemen, als ze met de bejaarde geisha Satomi terugkeert naar diens verwoeste huis in het besmette gebied. marie besluit om samen met haar de puinhopen weg te werken. Gaandeweg wordt duidelijk hoe zowel Maria als Satomi achtervolgd worden door spoken uit het verleden, spoken die ook opgeruimd dienen te worden.

 

De Duitse regisseuse Doris Dörrie heeft een nauwe band met Japan. Ze maakte al meerdere films in het land; ze reisde er naar eigen telling meer dan vijfentwintig keer naartoe. De ramp bij Fukushima ging haar dan ook aan het hart. De in indringend zwart- wit geschoten film – die overigens daadwerkelijk in het rampgebied werd gedraaid, met een geigerteller constant in de aanslag – gaat over veel meer. Zo torst Marie haar eigen trauma’s met zich mee. Die vallen weliswaar in het niets bij wat de mensen in Fukushima te verduren kregen, maar een persoonlijk trauma is nu eenmaal niet relatief. Pas als zij met de bejaarde geisha Satomi dieper het stralingsgebied intrekt om iets te herbouwen, kan ze ook aan het herstel van zichzelf beginnen.