Dit evenement is afgelopen

Het Nieuwstedelijk — Het Einde Is Nabij

Het Nieuwstedelijk — Het Einde Is Nabij

Theatermaker en schrijver Adriaan Van Aken voerde drie jaar artistiek onderzoek naar de huidige staat van de melancholie. Hij vroeg aan Johan Petit (Martha!Tentatief) om een lezing aan dit onderwerp te wijden. Johan slaagde erin op onnavolgbare wijze ‘melancholie’ en ‘utopie’ met elkaar te verbinden.

 

Theatermaker en schrijver Adriaan Van Aken voerde drie jaar artistiek onderzoek naar de huidige staat van de melancholie. Hij vroeg aan Johan Petit (Martha!Tentatief) om een lezing aan dit onderwerp te wijden.
Johan slaagde erin op onnavolgbare wijze ‘melancholie’ en ‘utopie’ met elkaar te verbinden. Precies dat wat het onderzoek nastreefde: melancholie herdefiniëren van een toestand van depressie, ellende en verslagenheid tot een waarachtige, productieve kracht. Later goten Van Aken en Petit hun ideeën samen in een lecture performance, Het einde is nabij, naar een oud, vergeten Gorky-lied, dat de twee als orgelpunt van de show ten gehore brengen.

Wat ze doen in deze lecture-performance is het begrip ‘melancholie’ omsingelen, nieuwe betekenissen én relevantie geven aan de hand van voorbeelden uit de populaire cultuur (Stromae, Jan Mulder, Clara Cleymans, Freek De Jonge, Godfried Bomans, Morrissey, Theo Maassen, Rutger Bregman,...)