Dit evenement is afgelopen

Berlin — Zvizdal

Berlin — Zvizdal

26 april 1986 zal voor altijd in het collectieve geheugen rusten als de dag dat de kerncentrale van Tsjernobyl het begaf, net zoals Fukushima zich ondertussen in ons geheugen genesteld heeft. Pripyat is één van die nucleaire steden in de buurt van Tsjernobyl, opgericht net omwille van die gestigmatiseerde stad.

 

26 april 1986 zal voor altijd in het collectieve geheugen rusten als de dag dat de kerncentrale van Tsjernobyl het begaf, net zoals Fukushima zich ondertussen in ons geheugen genesteld heeft.

Pripyat is één van die nucleaire steden in de buurt van Tsjernobyl, opgericht net omwille van die gestigmatiseerde stad.
27 april wordt iedereen uit Pripyat geëvacueerd. Tussen 2011 en 2016 volgden de theatermakers van Berlin Pétro en Nadia, een echtpaar van toen 60 jaar, dat weigerde te vertrekken. Al die jaren wonen ze nog steeds in Pripyat, zonder elektriciteit, stromend water en verwarming.
Zvizdal wordt een portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde tussen twee oudere mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

Berlin werkt met verschillende media waarin film een belangrijke plaats inneemt. Hun vorige passages in Genk leverden beklijvende voorstellingen op zoals Jerusalem, Land’s End en Tagfisch.