Dit evenement is afgelopen

Dood Paard — Volpone

Dood Paard — Volpone

Volpone vertelt het verhaal van Volpone (vos in het Italiaans), een rijke Venetiaanse edelman, die doet alsof hij stervende is na een lang ziekbed om zo Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) voor de gek te houden. Deze karakters komen om de beurt op bezoek met grote cadeaus, in de hoop om Volpone’s erfgenaam te worden.

 

Dood Paard speelt dit seizoen Volpone een stuk met 6 acteurs, van Shakespeare ’s tijdgenoot Ben Jonson uit 1605, een heuse Jacobeaanse komedie. Het is één van zijn bekendste stukken, een regelrechte satire.

 

Volpone vertelt het verhaal van Volpone (vos in het Italiaans), een rijke Venetiaanse edelman, die doet alsof hij stervende is na een lang ziekbed om zo Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) voor de gek te houden. Deze karakters komen om de beurt op bezoek met grote cadeaus, in de hoop om Volpone’s erfgenaam te worden. Mosca (parasiet), de bediende van Volpone, hitst hen op, terwijl hij hen één voor één voorhoudt dat zij in het testament zullen worden opgenomen. Hierna volgen allerlei ontwikkelingen die te maken hebben met ongebreidelde graaizucht, geilheid en jaloezie.

 

Volpone wordt beschouwd als een van de beste Engelse Jacobeaanse komedies maar is desondanks slechts één keer in Nederland opgevoerd, door de Haagse Comedie in de jaren zeventig.