Dit evenement is afgelopen

Bombino - Concert

Bombino - Concert

Omara Moctar ofwel Bombino, heeft misschien wel meer leed gezien dan eender welke andere bluesman. Als kind en lid van de nomadische Touareg-gemeenschap groeide hij op in een door oorlog geteisterde regio in Noord-Niger. Hij wordt achtervolgd door nare herinneringen, zoals de executie na een onterechte veroordeling van twee van zijn bandleden in 2007.

 

Omara Moctar ofwel Bombino, heeft misschien wel meer leed gezien dan eender welke andere bluesman. Als kind en lid van de nomadische Touareg-gemeenschap groeide hij op in een door oorlog geteisterde regio in Noord-Niger. Hij wordt achtervolgd door nare herinneringen, zoals de executie na een onterechte veroordeling van twee van zijn bandleden in 2007. Ondanks alles vond hij de kracht om naar het Westen te vluchten en het was Keith Richards die hem ertoe aanzette om een album te gaan opnemen. Wat later volgde ‘Nomad’, opgenomen in Nashville met bluesrock-opperhoofd Dan Auerbach van The Black Keys. De internationale muziekpers was bijzonder gul.

Zijn muziek omschrijven we liefst als woestijnblues, met invloeden van Touareg ritmes en Westerse psychedelica. Bombino maakte indruk tijdens hun eerste Belgische concert in 2011 op het Afro-Latino Festival in Bree. In 2013 werd Bombino de revelatie van Pukkelpop waar ze de Castello op zijn grondvesten deed daveren met hun bezwerende ritmes. Hoe zouden Jimi Hendrix of John Lee Hooker geklonken hebben als zij in de Sahara geboren waren? Wel, hier is het antwoord.