Dit evenement is afgelopen

C-TAKT  #3 : Rainbow

C-TAKT #3 : Rainbow

Nazanin Fakoor

Met je dagticket van 18 september 2019 kan je zowel om 20u15 naar de voorstelling van Fien Leysen – Wie we zijn
als om 21u30 naar Nazanin Fakoor – Rainbow.

 

In Rainbow gaat kunste­nares Nazanin Fakoor aan de slag met The Conference of the Birds, een literair meester­werk van de mystieke Perzische dichter Farid ud-Din Attar.

In Attars verhaal zoeken duizenden vogels naar Simorgh, de mythische vogel die de waarheid symboli­seert. Na vele moeilijk­heden tijdens de reis bereiken slechts 30 vogels het doel. Pas dan beseffen ze dat ze zelf de Si (vertaald: 30) - morgh (vertaald: vogels) zijn.

Deze prachtige poëzie vormt de basis voor het libretto van Rainbow. De Iraanse componiste Aftab Darvishi (Tenso Young Composers Award 2016) maakt een nieuwe compositie, live uitgevoerd door het Swara Ensemble in een mobiele instal­latie die -letter­lijk- onze verschillen en meervou­dige identi­teiten weerspie­gelt. Op deze manier ‘reflec­teert’ Fakoor over de mythe van een eendui­dige nationale identi­teit en over de viering van het verschil.

In dit project bevraagt Nazanin Fakoor identi­teit in haar vele facetten. Onze "thuis"-cultuur is immers het resultaat is van oneindige interac­ties en ontmoe­tingen met andere samenle­vingen doorheen de geschie­denis. Nationale identi­teit is een mythe die de moderne wereld heeft geconstru­eerd.

De levens­loop van Nazanin Fakoor is daar een krachtig voorbeeld van. Ze werd in Iran geboren en kwam met haar ouders op haar 8 in Duitsland terecht. Daar assimi­leerde ze doorheen de jaren de Duitse cultuur en identi­teit. Later studeerde ze in Frankrijk en Brussel, waar ze nu ook woont. De vraag over identi­teit is een deel van haar identi­teit geworden.

 

© Moulay Guiss