tgSTAN - Move (on)

tgSTAN - Move (on)

DATUM: za 22 februari 2020

LOCATIE: C-mine - Kleine zaal

UUR: 20:15

koop tickets

BASISPRIJS: € 20

-26: € 15

C-mine pas: € 17

koop tickets

De voorstelling Move (on) is ontstaan uit de wens van tg Stan om de grootste bekommernissen van het gezelschap te delen met acteurs en dansers met verschillende achtergronden en diverse artistieke praktijken.

 

tg STAN & Kloppend Hert spelen Move (on) 

Negen acteurs en dansers met heel uiteenlopende achtergronden vonden elkaar in de taal en het werk van de Britse toneelauteur Dennis Kelly. Ze verweven zijn 'Orphans' (uit 2009) op subtiele manier met gedichten en literatuur uit het Midden-Oosten*, maar ook met dans. Hun personages staan voor een kantelmoment, hun trajecten kruisen elkaar doorheen haperende communicatie en choreografieën. Ze zoeken naar een gemeenschappelijke taal in een afbrokkelende, koude wereld. En misschien vinden ze hoop, weerbaarheid en solidariteit in het samen zijn, samen bewegen, samen ageren. 
Als gevolg van de hybride wereld waarin we leven, zeggen ze ondanks alles: tussen ons werkt het alvast, let's move (on)

"You think, - and I am not criticizing -, but you think that things work out fair, but they don't, they really don't. This isn't the fair world you think it is, Danny, and I'm not saying what you believe is wrong because I love you for that, but now is not the time for that, because this is now."


Rond de werktafel zitten: 

de jonge actrice Btissame Bourrich
de Russische actrice Evgenia Brendes
de Franse toneelspeelster Olga Mouak
de Palestijnse acteur en schrijver Atta Nasser
Haider Al Timimi
, artistiek leider van het gezelschap Kloppend Hert
de Marokkaanse danser en choreograaf Youness Khoukhou
de Braziliaanse danser en acteur Gustavo Vieira
de tg STAN-leden Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen


Ze vonden een gemeenschappelijke herkenning in het universum van Dennis Kelly, wiens werk als een dof gegrom het gevoel van onbehagen in de huidige maatschappij uitdrukt, met haperende communicatie, eenzame dromen en plotse uitbarstingen van geweld tegenover de ander die men niet kent. Deze levendige en vaak chaotische dialogen, zowel tragisch als banaal, drukken de existentiële en morele onzekerheid van onze medeburgers uit.

Opdat de spelers zich zo vrij mogelijk kunnen uitdrukken, bevat Move (on) choreografieën waarin de lichamen zich verbinden met de teksten. Ze speuren naar de overeenstemming tussen de innerlijke leefwerelden en hun uiterlijke uitdrukking, het wrijvingspunt tussen het individu en de groep.

Deze productie wordt gerealiseerd door STAN en Kloppend Hert in samenwerking met het Nomadisch Kunstencentrum Moussem, Vooruit en Toneelhuis. Met medewerking van de journaliste, schrijfster en documentairemaakster Laurence D’Hondt.

Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Portugees en Russisch gesproken. Met boventitels in het Nederlands, Engels en/of Frans. 


bio's spelers

Btissame Bourrich
Btissame Bourrich is geboren in Sint-Niklaas in 1996. Ze is derdejaars student acteren op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Verder is ze in haar vrije tijd presentatrice voor u:night, een alternatief nieuwskanaal opgericht door De Wereld Morgen. 

Evgenia Brendes
Evgenia Brendes is geboren in Kazachstan in 1989. Ze behaalde in 2014 haar Masterdiploma Acteren aan het Conservatorium van Antwerpen. Sinds haar afstuderen was ze te zien in verschillende theaterproducties, o.a ‘Medea’ (2014) van Toneelgroep Amsterdam, ‘De Kersentuin’ (2015) van tg STAN, ‘De Bacchanten’ (2016) van Le Mouton Noir, ‘Onschuld’ (2017) van De Roovers, ‘King Lear’ (2017-2018) van Het Paleis. In 2016 richtte ze, samen met voormalige klasgenoten Jonas De Vuyst en Simon Lemmens, een eigen theatercollectief ‘De Erfgenamen’ op. Ze speelde mee in het eerste seizoen van de Vlaamse serie ‘Over Water’.

Jolente De Keersmaeker
Jolente De Keersmaeker is geboren in Asse in 1967. Ze is stichtend lid van toneelspelersgezelschap STAN, samen met Frank Vercruyssen en Damiaan De Schrijver. De afgelopen jaren creëerde en speelde ze mee in o.a. Eind Goed al Goed, Het Wijde Land, Bedrog/Trahisons, Nora, De Kersentuin, wat/nu, Poquelin II en Infidèles. Naast STAN was Jolente ook regelmatig betrokken bij het werk van haar zus, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansgezelschap, Rosas. Jolente geeft ook les aan het Conservatorium in Gent en leidt regelmatig workshops in België en het buitenland. 

Olga Mouak
Olga Mouak is geboren in Orléans in 1990. Ze startte haar opleiding met een focus op dramaturgie en drama theorie, maar algauw werd duidelijk dat ze zelf wou spelen. Via RESAD in Madrid studeerde ze in 2016 af aan de gerenommeerde School of Performing Arts in Montpellier. Sindsdien heeft ze haar passie voor podiumkunsten steeds verder ontwikkeld, ze speelde en zong in theaters in Montpellier, Marseille en Parijs. Haar bekendste werk is onder meer "Re Paradise, de reenactment van de 50e verjaardag van Paradise Now". In deze productie speelde Olga in een regie van Gwenael Morin bij het Théatre des Amandiers in Nanterre 2018. In 2018 was ze te zien zijn in "Compassie" van Milo Rau bij NTGent. 

Atta Nasser
Atta Nasser werd geboren in Jeruzalem uit een Palestijnse familie. Hij woont in Brussel. In 2009-2010 studeerde hij aan TAM Summer School in het Palestinian National Theatre - Jeruzalem en begon hij zijn carrière als acteur en nam hij deel aan enkele projecten in het Palestinian National Theatre. Daarna begon hij fulltime te werken als acteur en theatermaker in Al Harrah Theatre in Bethlehem - Westelijke Jordaanoever. In 2015-2019 behaalde hij zijn diploma theater aan het RITCS en nam hij deel aan enkele projecten in België met Theatre National, Theatre du Liège en Bronks. 

Haider Al Timimi
Acteur en maker Haider Al Timimi werd geboren in Bagdad in 1979. Hij stroomde via de jongerenwerking van Union Suspecte door tot de vaste kern van het collectief. In 2013 richtte hij het gezelschap Kloppend Hert op. Sinds 2015 doceert hij aan het 7de jaar Woord aan de Kunsthumaniora Brussel en is gastdocent aan het RITCS. Hij geeft workshops aan jongeren met diverse achtergrond voor De Brakke Grond, KVS, Les Halles De Schaerbeek, BRONKS, TransfoCollect. Hij was als speler en danser betrokken in verschillende producties waarvan recent Ich Bin Wie Du (2012), Total Loss (2013), Bite the hand that feeds you (2014), Layla’s Fool (2016) en Utopera (2017).

Youness Khoukhou
Danser en choreograaf Youness Khoukhou is geboren in Sa, Marokko in 1984. Hij studeerde aan P.A.R.T.S. en werkte onder meer met Anne Teresa de Keersmaeker, Claire Croizé en Pierre Droulers Na zijn eerdere groepswerk Becoming, creëerde hij zijn eerste solovoorstelling The Noon, waarmee hij zijn onderzoek verder zet naar de relatie van het lichaam met zijn directe omgeving. 

Frank Vercruyssen
Frank Vercruyssen is geboren in Antwerpen in 1965. Hij is stichtend lid van toneelspelersgezelschap STAN, samen met Damiaan De Schrijver en Jolente De Keersmaeker. De afgelopen jaren creëerde en speelde hij mee in o.a. Nora,Bedrog/TrahisonsDe Kersentuin, wat/nu, Poquelin II en Infidèles en maakte hij verschillende voorstellingen met jonge spelers en dansers (zowel Belgische als internationale artiesten), zoals The Tangible, Mademoiselle ElseAprès la répétition en Scènes de la vie conjugale. Daarnaast geeft hij regelmatig les aan theater-en dansscholen zowel in België als in het buitenland. Op televisie was hij te zien in films zoals Anyway the wind blows en in de series De Smaak van de Keyser, Vermist, Amateurs en Over Water.

Gustavo Vieira
Gustavo Vieira (°1995) werd geboren in het noordoosten van Brazilië maar groeide op in Rio de Janeiro. Hij begon met dansen toen hij 4 jaar oud was en begon op zijn 16de aan de opleiding hedendaagse dans in Centro de Artes da Maré met choreograaf Lia Rodrigues. Hij werkte als acteur bij Teatro do Oprimido en Teatro em comunidades- Unirio. In 2019 studeerde hij af aan P.A.R.T.S. Hij danste o.a. voor Rosas en Trisha Brown. 

 

 

(c) Sam Asaert

Lees meer over STAN in De Morgen!


 

MOVE (ON) from Tg STAN on Vimeo.