Dit evenement is afgelopen

Tom Struyf/Watmarswas - Dier

Tom Struyf/Watmarswas - Dier

Voor iedereen vanaf 10 jaar

In een mix van theater, muziek en docu kijkt Tom Struyf op zijn eigen bijzondere manier naar dieren, of naar dieren die op mensen lijken en omgekeerd.

 

Een olifantenmoeder rouwt urenlang bij het lichaam van haar overleden kalf. 
Een mier verzorgt in het heetst van de strijd een zwaargewonde soortgenoot. 
Een aap in de dierentuin gaat in hongerstaking omdat zijn buurman lekkerder eten krijgt dan hij zelf. Een kat en een mus zijn onafscheidelijke vrienden. 


Dier is een theatervoorstelling over dieren die op mensen lijken, en mensen die op dieren lijken. Dier gaat over het genie van een mierenkolonie, de humor van een flamingo, de intelligentie van een varken en de aanwezigheid van onszelf: de mens. Over hoe we met dieren omgaan en zij met ons, en hoe verschillend we naar dieren kijken en hen beleven: van trouwe levensgezel tot bien cuit op ons bord.


Dier is diepgravend, maar ook lichtvoetig en grappig en balanceert op de grens tussen performance, concert en documentaire. De voorstelling is geïnspireerd op YouTube-filmpjes van dieren die op mensen lijken, van mensen die op dieren lijken en op fragmenten uit interviews met biologen en gedragswetenschappers die op dieren lijken.


Dier gaat over de schoonheid van de vergissing, over de oerkracht van het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, over de verhouding tussen mens en dier en de verbondenheid met onze eigen natuur. Live spelen twee acteurs, twee dieren en een muzikant met wat er in de filmpjes te zien is: ze interpreteren en proberen uit, spelen met elkaar situaties na en verwonderen zich over de uitkomst.

 

Dier is geïnspireerd op YouTube-filmpjes van dieren die zich vergissen en op het werk van de Nederlandse bioloog Frans de Waal, die aan de hand van dierlijk gedrag menselijk gedrag probeert te verklaren - en andersom. Van dieren met empathie, een ongekende levenslust of zorg en toewijding voor een ander, tot dieren die toneelspelen en zich een rol aanmeten om iets gedaan te krijgen: vreemdsoortig sociaal gedrag dat we exclusief aan de mens zouden toeschrijven en niet meteen zouden verwachten van dieren.

 

Tom Struyf is acteur, auteur en theatermaker. In zijn voorstellingen maakt hij het publiek deel van een persoonlijke, integere zoektocht naar fenomenen die kenmerkend zijn voor deze tijd. Een rode draad in zijn werk is de vermenging van feiten en fictieve elementen. Tom stelt de werkelijkheid in vraag vanuit de observatie van een wereld waarin fake news en smart advertising welig tieren. Als arena van de manipulatie is het toneel daarom zijn perfecte speeltuin, waar hij eindeloos kan goochelen met wat waar en niet waar is. In de kern zijn de voorstellingen van Tom vertellingen met een eigentijds, multidisciplinair karakter. Ze bevinden zich op het snijpunt van theater, documentaire, film en lecture performance, en flirten met genres als de detective, de coming of age en de roadmovie.

 

Benieuwd naar meer? Lees hier de recentie van Theaterkrant door Tuur Devens.