Dit evenement is afgelopen

Arsenaal/Lazarus - Race

Arsenaal/Lazarus - Race

van David Mamet

In ‘Race’ van de Amerikaanse auteur David Mamet verdedigen een zwarte en een blanke advocaat een rijke vent die een jonge zwarte vrouw aanrandde. Met o.a. Dirk Van Dijck, Jeroen Van der Ven, Gorges Ocloo (o.v.) e.a.

 

R A C E :

1.     Snelheidswedstrijd.

2.     Engels voor ‘ras’.

 

In tegenstelling tot bij planten en dieren, komen bij de mens nergens genetisch scherp te onderscheiden groepen voor. Biologisch gezien bestaat er binnen de Homo Sapiens slechts één ras: het menselijke.

 

De mens is een diersoort, vooral bekend om zijn oorlogszucht en zijn speelvermogen.

 

Aminata Demba, Gorges Ocloo, Jeroen Van der Ven, Dirk Van Dijck, Johan Dehollander en Aurelie Di Marino onderzoeken in Race hoe ze zich als spelende dieren kunnen verhouden tegenover de gelijknamige tekst van de toneelschrijver David Mamet.

 

In dat stuk van Mamet nemen twee ervaren advocaten de verdediging op zich van een rijke en beroemde man die ervan beschuldigd wordt een jonge vrouw verkracht te hebben. En dan is er ook nog een jonge advocaat-stagiaire, die nog maar net met hen samenwerkt. We volgen deze vier personages in de voorbereiding van deze complexe zaak. Er staat veel op het spel, voor elk van hen op een andere manier.

 

“Race draait om een verkrachtingszaak met een raciaal kantje, maar nog meer om framing en perceptie en vooral om het racisme en de blinde vlekken in ieder van ons. Race is een soms groteske, maar erg onderhoudende komedie met snijdende ondertoon die knap blootlegt hoe onze eigen ervaringen en achtergrond sterk onze oordelen kleuren (pun intended)." – Filip Tielens, De Standaard


Lees het volledige artikel hier

 

tekst: David Mamet

regie: Johan Dehollander en Aurelie Di Marino