Dit evenement is afgelopen

MOOOV : Final Portrait

MOOOV : Final Portrait

Regie: Stanley Tucci VS, 2016, 90 minuten

Halverwege de jaren zestig portretteert de Italiaans-Zwitserse beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti in zijn Parijs’ atelier de Amerikaanse schrijver en kunstcriticus James Lord.

 

De man wordt hartelijk ontvangen door de vrouw des huizes, maar de kunstenaar zelf lijkt nauwelijks geïnteresseerd in zijn model. Rokend en mopperend stapt hij door het huis, hier en daar frommelend aan een beeld. Zijn belofte dat het maar een paar uur zal duren, kan hij niet waarmaken en James Lord mist zijn vlucht. Uren worden dagen. Lords dagboek over die 18 uitputtende dagen verschijnt later onder de titel “A Giacometti Portret”. Zijn aantekeningen vormen de leidraad van de film en geven een intieme inkijk in de manier waarop Giacometti werkte: eindeloos zwoegend maar zonder bevredigend resultaat, intrigerend, ontluisterend, maar ook komisch.

Regisseur Stanley Tucci heeft bewondering voor Giacometti, maar schildert hem af als een koppige, rare vent die wreed is voor zijn vrouw, geld (letterlijk) door ramen en deuren smijt en zich regelmatig vastrijdt in zijn werk.

Geoffrey Rush is meesterlijk als Giacometti, permanent voorzien van een sigaret in zijn mondhoek.
Filmtotaal