Dit evenement is afgelopen

het nieuwstedelijk - Schroot

het nieuwstedelijk - Schroot

Het nieuwstedelijk maakt een voorstelling gebaseerd op gesprekken met mensen uit Genk, Hasselt en de wijde regio die hun werk verloren door de sluiting van het bedrijf waar ze werkten. Denk maar aan alle grote en kleine bedrijven die hun deuren sloten de voorbije jaren: van Philips in 2004 tot Ford in 2014.

 

Ook op 24/09, 25/09, 26/09, 27/09, 28/09, 29/09 en 30/09!

Op 24 oktober 1962 wordt in Genk de eerste steen gelegd voor een nieuwe Fordfabriek – één van de modernste van Europa.  Dag op dag 50 jaar later kondigt Ford Europe de sluiting van Genk aan.

‘De Ford’ is jarenlang een motor voor de Limburgse economie.  Op het hoogtepunt in 1993 werken er ruim 14.000 mensen. Eind jaren ’90 keert het tij.  Maar zelfs na een stevige sanering in 2003, leeft er opnieuw hoop.  Als het doek in 2012 valt, betekent dat het ontslag van 4.300 Fordwerknemers en 5.500 werknemers bij de toeleveranciers.  Voor de buitenwereld een nieuwsfeit.  Voor de betrokkenen een tragedie.

Schroot vertelt het persoonlijke verhaal van een bewakingsagent die als laatste de poort achter zich dicht trekt.  Ford was niet alleen zijn werk, maar ook zijn leven.  Wat rest hem nog, nu als alles stopt?

Schroot is gebaseerd op enkele diepte-interviews met ex-werknemers en tekstbijdragen van Guido Kees, een ex-Fordbediende.

credits

Simon De Vos regie
Bram De Win spel
Bert Hornikx en Joris Caluwaerts muziek
Simon De Vos, Alexander Schreuder en Guido Kees tekst
Alexander Schreuder dramaturgie
Selm Wenselaers, Simon De Vos en Alexander Schreuder research en interviews
Karl Philips toneelbeeld
Kishan Singh lichtontwerp
Christophe Aussems en Els Theunis artistieke feedback

Het nummer Cia Mondeo in de voorstelling werd op 18 december 2014 uitebracht door Roni Uranio e la sua orchestra n.a.v. de sluiting van Ford genk. 

in coproductie met De Unie Hasselt-Genk, Z33, C-mine cultuurcentrum Genk en Via Zuid met steun van de provincie Limburgcredits