Dit evenement is afgelopen

Het nieuwstedelijk - Trage Suikers

Het nieuwstedelijk - Trage Suikers

Soirées composées waarin Het Nieuwstedelijk  spelers, muzikanten, zangers, wetenschappers, dichters, schrijvers en andere mensen uitnodigt om samen een avond te maken vol tekst, muziek, debat, theater en audio.

Trage suikers als mentale voeding voor ons en jullie.

 

Het nieuwstedelijk is volop aan het repeteren aan HYBRIS, de nieuwe voorstelling van Christophe Aussems die op 20 februari in première gaat in OPEK Leuven en op 12 en 13 maart te zien is in C-mine cultuurcentrum. 

Tijdens deze Trage Suikers - het artistieke laboratorium van Het nieuwstedelijk - geeft Christophe inzicht in het ontstaansproces van de productie HYBRIS. In een exclusieve preview brengen we al enkele tekstfragmenten en laten we de muziek horen die Bert Hornikx en Patricia Vanneste voor de voorstelling aan het maken zijn. Hiervoor knutselde Bert zijn eigen digitale vibrafoon in elkaar en bestrijkt Patricia een vijfsnarige elektrische viool.

Bovendien nodigen we Arie Adriaensen uit om te spreken over zijn onderzoek. Arie Adriaensen oefende het beroep uit van lijnpiloot uit tot 2009, maar verloor uiteindelijk zijn pilotenlicentie om medische redenen na een aantal voorvallen waarbij hij oliedampen inademde door lekkende oliedichtingen van de vliegtuigmotoren. Na het verlies van zijn baan als piloot behaalde hij een bachelor in de filosofie aan de Universiteit Antwerpen en een master in Human Factors & System Safety aan de LundUniversiteit in Zweden. Hij werkt op dit moment als safetyconsultant en doctoreert aan de KU Leuven over het checklistgebruik in operatiekwartieren van hospitalen. Hij stelt in zijn onderzoek vragen zoals: Hoe moeilijk is het om toe te geven dat er iets is misgegaan? En is de medische wereld hier slechter in dan andere industrietakken? 

De luchtvaartsector is erom gekend uit haar fouten te leren door er juist open over te spreken. Daarmee begon de luchtvaartsector pas in 1975: nadat een vliegtuig bijna verongelukte gebeurde er enkele weken later een fatale crashop exact dezelfde plaats. Er bleken behalve goede wil ook slimme mechanismen nodig om het praten over fouten mogelijk te maken. 

Er wordt in de medische wereld oprecht gezocht naar meer transparantie over medische voorvallen. Maar patiënten of familie eerlijk inlichten over het resultaat van een behandeling, is niet evident. Want een verontschuldiging bij de patiënt over een teleurstellend resultaat, kan ook ontaarden in een juridisch geschil. Zowel patiënten als medisch personeel zijn slachtoffer. Maar ook in de luchtvaart is tenslotte niet alles bespreekbaar. 

Aan de hand van een aantal taboes uit de luchtvaart toont Arie Adriaensen dat de mechanismen die eerlijkheid in de weg staan universeel zijn.

 

www.nieuwstedelijk.be