Dit evenement is afgelopen

Jan Martens/Grip & fABULEUS - Passing the Bechdel test

Jan Martens/Grip & fABULEUS - Passing the Bechdel test

+14

“There are some stories which need to be retold by each generation." Virginia Woolf, 1927

 

In PASSING THE BECHDEL TEST maakt Jan Martens samen met dertien jongeren een stand van zaken op met betrekking tot genderdiversiteit en gendergelijkheid in de wereld vandaag. Dertien jongeren kruipen in elkaars huid en in die van vrouwelijke auteurs en persoonlijkheden van vroeger en nu, van Woolf over Winterson tot Sontag, Solnit en Solange. Tekstfragmenten uit brieven, dagboeken, lyrics, essays en TED-talks vormen het frame waaraan hun eigen biografie wordt toegevoegd. Voor de eerste keer trekt Jan Martens volop de kaart van tekst. Vanuit zijn choreografische blik ontwerpt hij samen met 13 jongeren v/x dit manifest voor de toekomst.

Regie/choreografie: Jan Martens

Performers: Isabel Braamkolk, Noor Caestecker, Anouk Claassen, Renée De Coninck, Luna Glowacki, Bente Govaerts, Noor Hollemeersch, Birgit Lesage, Marie Libens, Hannah Peiren, Celina Vercruysse, Yanou Van Dessel, Mirren Vandenberk

Artistieke assistentie: Kimmy Ligtvoet

Dramaturgie: Peter Anthonissen

Licht: Elke Verachtert

Met dank aan Renée Copraij, Fransien van der Putt, Moos van den Broek, Nozizwe Dube, Simone Atangana Bekono en Matilde Quirynen Productie fABULEUS & GRIP Coproductie tanzhaus nrw

GRIP is een choreografisch platform dat het werk van choreograaf Jan Martens produceert en ondersteunt. Het werk van Jan Martens stelt steeds de mens centraal en wordt gevoed door de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren. Die directe communicatie vertaalt zich in transparante vormen waarbij hij niet zozeer een eigen bewegingstaal creëert maar bestaande idiomen hergebruikt in een andere samenhang zodat nieuwe ideeën tevoorschijn komen. Jan Martens is momenteel ‘Creative Associate’ bij deSingel in Antwerpen (2017-21) en 'Artiste Associé' bij Le Gymnase CDCN in Roubaix (2016-18). Naast het werk van Jan Martens ondersteunt GRIP ook een wisselend aantal makers. In het seizoen 2018-19 zijn dat Bára Sigfúsdóttir, Steven Michel en Michele Rizzo. GRIP is gevestigd in Antwerpen en Rotterdam en wordt ondersteund door de Vlaamse overheid (2017-21).

fABULEUS is een uniek productiehuis voor dans en theater. Centraal staat de artistieke samenwerking tussen jong talent en ervaren makers. Op het podium staan de ene keer jongeren, de andere keer jongprofessionelen. fABULEUS biedt hen de nodige omkadering om hun talent en artisticiteit als speler, danser of maker te ontwikkelen en heeft op dat vlak ook een internationale voorbeeldfunctie. fABULEUS bereikt met zijn producties een breed publiek van alle leeftijden, met speciale aandacht voor jongeren en kinderen. fABULEUS werkt in Leuven vanuit het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) . Het is één van de drie Leuvense stadsgezelschappen en ook huisgezelschap voor de Werking Jong Publiek bij STUK. fABULEUS won de Ultima voor de podiumkunsten 2016, de cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

www.grip.house

www.fabuleus.be