Dit evenement is afgelopen

Marc Vanrunxt & Jan Martens - lostmovements

Marc Vanrunxt & Jan Martens - lostmovements

Twee topchoreografen slaan de handen in mekaar.

 

Marc Vanrunxt behoort tot de generatie van de jaren tachtig, de generatie die de hedendaagse dans uitvond, wars van alle toen nog heersende conventies. Het is ook de generatie van Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus en Alain Platel. Marc Vanrunxt gebruikt muziek in zijn voorstellingen, en zijn fascinatie voor muziek is groot, van punk tot klassieke muziek. Bijzonder aan het werk van Marc Vanrunxt – die we al sinds de jaren negentig volgen – is zijn evolutie. Er is geen enkele choreograaf die zich op zijn manier laat prikkelen door de voortschrijdende tijd, door hoe wij ons verhouden tot beweging. Marc Vanrunxt is niet de choreograaf die grote zalen vult, maar wel een kunstenaar die zich laat leiden door wat hij als kunstenaar belangrijk vindt, door de dingen die hij op zijn weg tegenkomt. Met een enorme nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen, met een zucht naar perfectie en met een drang naar het samenbrengen van beweging, muziek, beeldende kunst …  zoals hij dat februari ‘18 nog toonde in Mijn Lichaam van U. Hij werkt al sinds begin de jaren tachtig aan een omvangrijk oeuvre, als autonoom kunstenaar, een oeuvre dat consequent is en dat door elke nieuwe generatie dansers en choreografen omarmd wordt. Hij is dan ook een veelgevraagd coach voor jonge makers die zijn bijzondere visie op dans naar waarde schatten.


Jan Martens is een jonge hond die zijn carrière o.a. begon bij Ann Van den Broeck, maar die al snel zelf als choreograaf aan de slag ging. Zijn werk is even eigenzinnig als dat van Marc Vanrunxt maar Jan Martens brak een paar jaar geleden internationaal door.  Ook zijn werk is elk seizoen in Genk te zien, zoals in maart’ 18 met zijn internationaal bejubelde Rule of Three. Jan Martens is een veelzijdig choreograaf die ook voor jongeren producties maakt. Zo zit u van hem hier dit seizoen nog een fABULEUS-productie (Passing the Bechdel Test).

Hij is net als Marc Vanrunxt heel erg bezig met muziek en de keuzes die hij in zijn voorstellingen maakt zijn steeds weer fantastisch, zoals muziek van Cat Power in het bezwerende duet Sweat Baby Sweat. Jan Martens is een genereus choreograaf die zijn gezelschap openstelt voor nieuwe makers zoals Bará Sigfúsdóttir, ROdrigo Sobarzo, Steven Michel, Dan Mussett e.a.


Jan Martens en Marc Vanrunxt maken nu samen een voorstelling waarin Jan Martens zal dansen.

 

 

www.kunst-werk.be

www.grip.house

 

lostmovements _ TEASER from Kunst/Werk on Vimeo.

lostmovements official trailer from Kunst/Werk on Vimeo.