Dit evenement is afgelopen

DeSchoneCompagnie - Don Juan

DeSchoneCompagnie - Don Juan

Drie acteurs, een zangeres en een pianist breken Mozarts opera Don Giovanni helemaal open en mixen schaamteloos met live vertalingen en tekst uit Molière's Don Juan .

 

Iemand is er in geslaagd om, in vrede met zichzelf, steeds te volgen wat zijn lusten hem ingeven. Anderen leven met een ander idee over de liefde. Toch dringt zo iemand binnen in je leven, in je bed, op je huwelijksdag, in je idee van eeuwige trouw.

Vijf jonge spelers buigen zich over Molière’s Don Juan , Mozarts opera Don Giovanni en Lorenzo Da Ponte’s libretto. Ze proberen hun standpunt over de liefde te achterhalen en muzikaal te delen met wie luisteren wil.

Door de snelle opeenvolging van een vertalende theatertaal, een jonge groep mensen die opera openbreekt, lichtvoetige verkleedpartijen en misverstanden, aria's van verstilde emotionele momenten en indrukwekkende ensembles wil DESCHONECOMPANIE opera's toegankelijk maken voor een breed publiek. Tom Goossens is een jong talent, afgestudeerd aan het Gentse KASK, om in de gaten te houden. Zijn resolute keuze voor opera is bewonderenswaardig en wat hij er mee doet al even belangrijk.


"Een voorstelling als deze Don Juan kan heel goed dienen als introductie in opera voor een nieuw en jong publiek. Maar juist ook voor wie, zoals uw recensent, na een stuk of zeven verschillende Don Giovanni-versies in een jaar tijd even genoeg denkt te hebben van de opera is Don Juan de herontdekking van een oude liefde.” (Operamagazine Nederland)

"Don Juan toont hoe opera straf kan glanzen zonder dat er ook maar één flinter bladgoud op of naast de scène te bespeuren is."( Knack Focus)

"Je zou meer talent willen zien zoals Tom Goossens, die in theater koppig onderzoek doet naar opera. Zoveel humor, originaliteit en vakmanschap: je kan bijna niet geloven dat er zoveel maturiteit kan zitten in zo jonge mensen. Die eigenzinnigheid, dat zie ik graag." – (Dirk Pauwels in De Standaard)

regie & concept: Tom Goossens

muzikale leiding: Wouter Deltour

spel Don Juan: Mitch Van Landeghem/Leporello & Masetto: Flor Van Severen/ Donna Elvira: Carine van Bruggen/ Donna Anna & Zerlina: Celine Debacquer

piano: Wouter Deltour

beeld: Yannis Gutmann

grafische vormgeving: Wouter De Boeck

foto's:  Yuri van der Hoeven

techniek: Johannes Ringoot & Gilles Pollak

mentor: Wannes Gyselinck & Kris Van Trier

dramaturgisch advies: Raphaël Vandeweyer

kostuum: Marij de Brabandere

gebaseerd op J.B. Molière, L. Da Ponte & W.A. Mozart

muziekfragmenten: Freiburger Barockorchester o.l.v. René Jacobs