Dit evenement is afgelopen

Het nieuwstedelijk/Lucas Derycke - Esperanto

Het nieuwstedelijk/Lucas Derycke - Esperanto

Lucas Derycke (1990) is een jonge radiomaker die zich toelegt zich op verhalende radio. Geen pure geluidskunst, maar audio als middel om te zeggen wat hij te zeggen heeft.

 

Een jaar lang maakte Lucas als jonge maker deel uit van Het nieuwstedelijk. Het gezelschap wil audio een centrale rol geven in haar artistieke plannen en daarbij komt een radiomaker goed van pas.

Hij maakte er nu zijn eerste theatervoorstelling. In het verhaal dat hij vertelt speelt een universele taal de hoofdrol. Hoe maken mensen zich verstaanbaar ook als ze niet dezelfde taal spreken.

Jasmin en Hanna gaan als vrijwilliger aan de slag in een vluchtelingenkamp. Als onderdeel van de NGO Refugee Relief ontfermen ze zich over achthonderd Syrische vluchtelingen. Met een klein team van vrijwilligers zorgen ze ervoor dat de donaties - die vanuit heel Europa toestromen - eerlijk worden verdeeld. Ze hopen het verschil te maken, maar botsen al snel op de grenzen van hun mogelijkheden. “Voor mij is dit kamp één grote wachtkamer. En ondertussen maken we het gezellig. En hoe gezelliger het wordt, hoe minder de overheid nog iets gaat doen.”

Een oude Esperantist kijkt met heimwee terug naar de tijd dat het ideaal nog springlevend was. “Hoe dichter je bij het einddoel komt, hoe onduidelijker het wordt. En hoe groter de verdeeldheid.”

Esperanto bevindt zich op het spanningsveld tussen idealisme en pragmatisme. Over je neerleggen bij de wereld zoals hij is en ten strijde trekken tegen windmolens.

Volonyulo betekent 'vrijwilliger' in het Esperanto. Op het platform volontulo.be verzamelen we verhalen en ervaringen van vrijwilligers die voor een kortere of landere periode gingen helpen in een vluchtelingenkamp. Omdat verhalen delen zo belangrijk kan zijn.

tekst, concept, montage & regie: Lucas Derycke

muziek: Frederik De Clercq

stemmen: Ellis Meeusen, Lynn Van den Broeck, Sara Vertongen, Tom Voet, Alejandra Theus, Barbara Borguet, Andreas Helgi Schmid, Klaus Peeck, Raul Muanda, Asaad Merza, Mouhanad Rameh, Yara Award, Kobe Bruggemans

opnametechniek: Wederik De Backer, Joris Van Damme ; Eefje Bosmans

mix : Benno Müller vom Hofe

dramaturgie: Els Theunis

 

www.nieuwstedelijk.be