Descombes - Landschapsarchitectuur: ontwikkeling van de Stiemerbeekvallei

Descombes - Landschapsarchitectuur: ontwikkeling van de Stiemerbeekvallei

i.s.m. Architectuurwijzer en dienst Leefmilieu

DATUM: ma 26 november 2018

LOCATIE: Grote zaal

UUR: 20:15

koop tickets

BASISPRIJS: € 10

koop tickets

 

Georges Descombes is een Zwitsers (landschaps)architect uit Genève. Hij gaf les aan de universiteit van Genève en was gastprofessor aan het Berlage Instituut, de Universiteit Delft, Harvard University Graduate School of Design en de KU Leuven.

 

Georges Descombes omschrijft zijn ontwerpattitude als deze van ‘een architect in het landschap’. Hij gelooft sterk in het genererende vermogen van een  bestaande site. Een project gaat voor hem over het herontdekken en heruitvinden van het gevoel van een plek, het intensifiëren van ‘ce qui est déjà là’.
 ‘Il n’y a pas de récit unique du lieu, pas de positon unique du spectateur, mais plutôt une juxtapositon de conditions fragmentaires et de séquences spatiale qui indiquent une multiplicité de points de vue’ (Georges Descombes).

Gekende werken van hem zijn het ontwerp voor het Parc Lancy, Parc de la Cour du Maroc (Parijs), Place Nautique en Promenade de Saône (Lyon) en de hernaturalisatie van de rivier de l´Aire (Genève).

Dit laatste project vertoont veel gelijkenis met het masterplan voor de herontwikkeling van de Stiemervallei dat hij, in samenwerking met het studiebureau Tractebel, voor de stad Genk heeft opgemaakt.

In de lezing zullen beide projecten worden getoond en wordt duidelijk hoe de hernaturalistie van een beeksysteem zowel ecologische als culturele meerwaarde kan genereren. Georges Descombes zal een abstracte toelichting geven over het Air project. Dit deel van de lezing wordt in het Engels gebracht.

Bart Van Gassen duidt het masterplan Stiemervallei.  Hij is ingenieur-archtitect en urbanist. Hij werkt voor Tractebel en geeft deeltijds les aan de KULeuven.  In zijn werk probeert hij de link tussen architectuur, landschap en urbanisme te (her)definiëren.

 

i.s.m. Architectuurwijzer – dienst Leefmilieu en duurzame ontwikkeling

www.architectuurwijzer.be

 

Over de plannen van Genk met de Stiemerbeekvallei leest u hier:

www.stiemervallei.be

 

Op deze link vindt u hoe Georges Descombes te werk gaat bij het uittekenen van een rivierenlandschap: