Dit evenement is afgelopen

Lezing: Marc Erkens - Filmmuziek van Danny Elfman

Lezing: Marc Erkens - Filmmuziek van Danny Elfman

Met dit ticket koopt u aan de balie uw expoticket aan € 6

In een doordeweekse horrorprent zijn het doorgaans niet de beelden die de haartjes op je armen rechtop doen staan maar wel de muziek.

 

We merken dat alleen vaak niet omdat we de soundtrack niet echt ‘beluisteren’ maar eerder onderhuids ondergaan alsof de muziek een personage is dat in plaats van op het scherm mee te spelen regelrecht in ons hoofd gekropen is. Zelfs in cinematografisch beresterke films blijkt die rol van de muziek even onmisbaar.

Hoe sterk de douchescène in Hitchcocks ‘Psycho’ ook is opgebouwd en in beeld gebracht, zonder de inmiddels iconisch geworden muziek van Bernard Herrmann zouden we alleen maar toekijken in plaats van met afgrijzen vervuld te worden meegezogen in een misselijkmakende scène vol onmachtige doodsangst. En het omgekeerde? Dat gebeurt ook.

Wie Stanley Kubricks ‘A Clockword Orange’ heeft gezien, luistert niet meer op dezelfde manier naar van Beethovens Negende (Symfonie in d, op. 125) en niemand die Tarantino’s ‘Reservoir Dogs’ heeft meegemaakt, zet ’s avonds thuis in zijn moederziel alleentje ooit nog ‘Stuck in the Middle with You’ op van Stealers Wheel zonder ‘a shiver down his spine’.

Wat gebeurt er dan als twee kunstenaars elkaar ontmoeten en elkaars krachten zodanig weten te bundelen dat hun product meer is dan de “som der delen”? Als een regisseur en een musicus elkaar vinden in een ronduit betoverende filmwereld waarin elk beeld de sprankelende fantasie van bruisende klanken en suggestieve compositorische vondsten laat horen en elke toon op de soundtrack het speelsdonkere aquarel van kleuren en durvende poëzie zichtbaar laat proeven? Wat maakt de films van Tim Burton met en dankzij de muziek van Danny Elfman zo onevenaarbaar authentiek, tijdloos onmisbaar, kortom omverwerpend blijvend fascinerend? Dat zoekt Mark Erkens, gewapend met een projector, een piano, een karrevracht liefde voor film en muziek en een kriebelende snuif humor samen met u uit.

Marc Erkens vertelt over ritme en harmonie:

De meest gekende soundtracks vindt u in dit filmpje:

 

Aandacht!

Op de avond van de lezing zijn de expo en de shop exclusief geopend tot 20 uur voor u als deelnemers aan de lezing.

U kan uw expoticket van € 6 gebruiken op de avond van de lezing of op een andere datum.