Prof. Cassiman - De Genetische Revolutie

Prof. Cassiman - De Genetische Revolutie

Data: 20/11-4/12/2018 | I.s.m. Davidsfonds Academie

DATUM: di 20 november 2018

LOCATIE: Kleine zaal

UUR: 14:00

koop tickets

BASISPRIJS: € 40

koop tickets

De moleculaire biologie kende de laatste 15 jaar een ongeziene bloei, onder meer door de technologische vooruitgang.

 

Het Menselijk Genoomproject, afgerond in 2003, genereerde heel wat nieuwe inzichten in de structuur van het menselijk DNA. Onderzoekers kunnen nu de boosdoeners die medeverantwoordelijk zijn voor ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressies of reuma identificeren. Genomen van bevolkingsgroepen of dieren kunnen vergeleken worden. De technieken openden zelfs de mogelijkheid om de mens genetisch te behandelen of te manipuleren.

Al die toepassingen leveren een belangrijke bijdrage aan het voorko­men en eventueel later het genezen van erfelijke aandoeningen. Maar er rijzen ook heel wat vragen over de toepassingen in de praktijk en over de impact op onze samenleving en toekomst.

Prof. dr. Jean-Jacques Cassiman gaat dieper in op die historische revolutie in kennis en technologie en de kansen die ze biedt, maar waarschuwt ook voor de gevaren. Hij spreekt over genetische testen bij de bevolking en ongeboren kinderen, toepassingen in gerechtszaken en historische enigma’s en over problemen rond identiteit en afstamming.

Prof. Jean-Jacques Cassiman, doctor in de geneeskunde en specialist in de kindergeneeskunde, is em. gewoon hoogleraar aan de KU Leuven. Hij verrichtte onderzoek aan het Centrum voor Menselijke  Erfelijkheid.

Gratis cursusgids online verkrijgbaar na betaling

davidsfonds.be/academie

 

U kan prof. Cassiman aan het woord horen:

in De Redactie VRT nieuws

op Radio 1