Dit evenement is afgelopen

CULTUURUITSTAP: Wonen in Amsterdam

CULTUURUITSTAP: Wonen in Amsterdam

i.s.m. Architectuurwijzer

We verlaten de platgetreden paden van de grachten van Amsterdam en plannen een architectuuruitstap die volledig in het teken staat van het modernistisch erfgoed aan de rand van de stad Amsterdam.

 

Binnen de uitbreidingsplannen van Berlage in de jaren ’20 is vooral de architectuur van de Amsterdamse School toonaangevend. Hun stijl - die zich situeert tussen Arts & Crafts en het modernisme - werd toegepast op hele woonwijken, zoals de Rivierenbuurt. Ook het Nieuwe Huis is een appartementencomplex uit die periode. Het complex is opgericht als woongelegenheid voor vrijgezellen, voor wie het destijds moeilijk was om een huis te vinden en is tot op vandaag zo behouden.

Bijlmermeer is de gekende modernistische uitbreidingswijk van de jaren ’60-‘70. Door verval, vandalisme, criminaliteit, … zijn er vanaf de jaren ’90 veel flats afgebroken. Als een soort van Bijlmermuseum zijn vandaag enkel de verhoogde metrolijn en een aantal honingraatgebouwen behouden. Zo is de Kleiburgflat behouden en gerenoveerd door NL Architects en XVW architectuur, die hiervoor in 2017 de EU Mies Award en de Dutch Design Award kregen. Met respect voor de modernistische architectuur zijn hier ‘klusflats’ te koop gesteld die de toekomstige bewoners zelf kunnen inrichten. In de Bijlmermeer bezoeken we ook het recente nieuwbouwproject De Kameleon, waarin woningen verweven zijn met een winkelcentrum.


De cursus ‘Van verkaveling tot collectief wonen’ op dinsdag 26 februari 2019 vormt de perfecte inleiding voor deze uitstap.

http://www.c-minecultuurcentrum.be/programma/view/id/1519/h/programma/c/vorming/van-verkaveling-tot-collectief-wonen-peggy-totte


i.s.m. Architectuurwijzer - architectuurwijzer.be

 

Informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van de Bijlmermeer:

bekijk het filmpje

artikel Bijlmerflat

nog een interessant filmpje

 

Lees over het nieuwbouwproject De Kameleon, artikel 1 en artikel 2