B-Classic concert: I SOLISTI & Liana Gourdjia – die Freude

B-Classic concert: I SOLISTI & Liana Gourdjia – die Freude

In samenwerking met B-Classic

DATUM: zo 03 maart 2019

LOCATIE: Kleine zaal

UUR: 11:00

koop tickets

BASISPRIJS: € 16

-26 / +60: € 11 / 14

ABO: € 13

koop tickets

Dit programma van I SOLISTI ontstond oorspronkelijk in de festivaleditie 2017, waar de Russische muziek en ontmoetingen centraal stonden.  In deze context speelden de leden van I SOLISTI voor het eerst deze minder bekende parel van Sergei Prokofiev en ontmoetten ze voor het eerst de Russische violiste Liana Gourdjia.  Het werd een eerste ontmoeting, die sterk genoeg leek om samen een langer traject aan te gaan.

 

Toen Beethoven nog niet het minste vermoeden had van zijn dreigende doofheid, schreef hij zijn Septet in Mi mol groot (1799). Inspiratie daarvoor vond hij in de vrolijke achttiende-eeuwse serenades en divertimenti. De talrijke transcripties van dit Septet in de meest uiteenlopende bezettingen zijn een sprekende getuigenis van de enorme populariteit onder de amateurmusici uit zijn tijd. Zelf maakte hij ook een transcriptie voor klarinet, cello en piano. Evenwel stoorde Beethoven zich aan de populariteit van dit werk, omdat hij vond dat sommige van zijn latere werken in de schaduw bleven. Wie dit werk beluistert, kan echter alleen maar beamen dat het niets van zijn jeugdige charme en aantrekkingskracht heeft verloren.

Voordien hoort u een geniale, maar relatief onbekende parel uit het oeuvre van Sergej Prokofiev. Het kwintet in sol klein op. 39 is een van zijn meest verregaande stukken op vlak van vorm en harmonie en heeft tevens een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 1924 kreeg Prokofiev de opdracht van een reizend dansgezelschap onder leiding van danser en choreograaf Boris Romanov voor het schrijven van een ballet over het circusleven: La Trapèze. Het gezelschap kon zich geen orkestbezetting veroorloven. Prokofiev koos voor een kwintet met de ongewone bezetting van hobo, klarinet, viool, altviool en contrabas. De zeldzame combinaties van klankkleuren die Prokofiev etaleert zijn een waar genot om te beluisteren. En ook dit werk bruist van vitale speelvreugde: zo suggereert de componist in het derde deel door middel van verschuivende ritmes de springende en rollende circusacrobaten.


Bezetting:

Special Guest: Liana Gourdjia
Ensemble: I SOLISTI met Francis Pollet (fagot), Karel Schoofs (hobo), Tony Nys (altviool), Eliz Erkalp (hoorn), Justus Grimm (cello), Tomonori Takeda (klarinet), Tom Devaere (contrabas)

Programma:

Introductie Thomas Vanderveken
S. Prokofiev: kwintet voor hobo, klarinet, viool, altviool en cello.
L.v. Beethoven: septet voor klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas