Dit evenement is afgelopen

Roeland Hendrikx Ensemble - Souvenirs de voyage

Roeland Hendrikx Ensemble - Souvenirs de voyage

In 2015 richtte Roeland Hendrikx zijn eigen kamermuziekensemble op, dat zich toespitst op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers. In de grootste bezetting staan er zes musici op het podium, maar er worden ook programma’s aangeboden in trio, kwartet of kwintet. Voor deze gelegenheid treedt Roeland Hendrikx op in kwintet.

 

Voor zijn ensemble omringde hij zich met een aantal gelijkgestemden, musici die de passie voor kamermuziek, de ervaring en het streven naar perfectie op vlak van instrumentbeheersing met hem delen.

Door als vast ensemble samen aan het repertoire te werken, zorgen zij voor verdieping en verfijning in de uitvoering die je niet bereikt door slechts occasioneel samen te musiceren. Het ensemble streeft naar uitmuntendheid en de wonderlijke symbiose die pas kan ontstaan als individueel talent zich mengt met de passie voor samen musiceren.

Souvenirs de voyage
Het Roeland Hendrikx ensemble brengt voor ons Souvenirs de voyage, een programma waarin het beroemde Mozart klarinetkwintet wordt geplaatst naast het klarinetkwintet van Bernard Hermann. De componist van alle Hitchcock films. Echt een ongekend maar schitterend werk!

KV 581, één van Mozart’s laatste werken, hoeft weinig uitleg; het is een absoluut meesterwerk. Het is een magistrale apotheose van alle werken die hij voor klarinet schreef. Vlak na dit klarinetkwintet, pende Mozart enkel nog schetsen (slechts 93 maten) voor dezelfde bezetting neer.

Bernard Hermann (1911-1975) wordt gerekend tot de grote Amerikaanse filmcomponisten van de 20e eeuw. Zo componeerde hij de muziek van vrijwel alle Hitchcock fims. Geen spannende thrillermuziek hier, wel zijn wondermooie reisherinneringen “souvenirs de voyage”. Hij voltooide het werk in 1967, toen hij al een hele tijd in Engeland woonde, en hij haalde zijn inspiratie uit Britse literatuur en muzikale tradities.

Programma:
W.A. Mozart, Klarinetkwintet in A KV 581 (35’)
Bernard Herrmann, Souvenirs de voyage (1967)  (30’)

Bezetting:
Alexei Moshkov - viool
An Simoens - viool
Sander Geerts - altviool
Anthony Gröger - cello
Roeland Hendrikx - klarinet

WWW.ROELANDHENDRIKX.COM