Dit evenement is afgelopen

MOOOV Filmfestival: Razzia

MOOOV Filmfestival: Razzia

Regie: Nabil Ayouch, Marokko/België/Frankrijk, 119 min, 2017

1982, Marokko, het Atlasgebergte. Abdullah, een gedreven onderwijzer mag geen les meer geven in de Berbertaal en hij vertrekt gedesillusioneerd naar Casablanca. 2011, Casablanca, een bruisende stad. Vier mensen die hun eigen leven willen leiden.

 

Hakim is een groot fan van Freddy Mercury en wil in Frankrijk een rockcarrière uitbouwen. Salima wil een vrijgevochten vrouw zijn, maar moet thuis opboksen tegen haar dominante man. Joe, een joodse restauranthouder, zit klem tussen zijn verlangens en zijn afkomst. En dan is er nog Inès, een verwende tiener die haar seksualiteit ontdekt. De echo van de verbrijzelde dromen van Abdullah en de frustraties van Hakim, Salima, Joe en Inès zijn de vonken die de stad in lichterlaaie zullen zetten.

In deze mozaïekfilm fileert Nabil Ayouch op kritische wijze opnieuw de Marokkaanse samenleving. De verschillende personages dromen van een betere toekomst of van de liefde, maar het is niet altijd makkelijk om die dromen waar te maken in een samenleving waar fundamentalisme aan belang wint. RAZZIA betekent ‘overval’ in het Arabisch en de film knettert van de urgentie en de noodzaak.

Nabil AYOUCH (Frankrijk, 1969) begon zijn carrière met het maken van reclamefilms. Na zijn succesvolle debuut MEKTOUB (1997) richtte hij Ali 'n' Productions op, een productiebedrijf waarmee hij jonge filmmakers helpt zich te ontplooien. Hij besloot zich in Marokko te vestigen. In België werd hij bekend met ALI ZAOUA. LES CHEVAUX DE DIEU (2012). Zijn vierde speelfilm was succesvol. MUCH LOVED (2015) is in Marokko verboden vanwege de inhoud.