Dit evenement is afgelopen

MOOOV Filmfestival: La Belle Et La Meute

MOOOV Filmfestival: La Belle Et La Meute

Regie: Kaouther Ben Hania, Tunesië/Frankrijk/Zweden/Noorwegen/Libanon/Qatar/Zwitserland, 100 min, 2017

Mariam, een vrolijk Tunesisch meisje met grote lachende ogen, is 21. Zij en haar vriendin maken zich op voor een feestje. Ze schminken zich, passen een sexy jurk. Op de dansvloer laat Mariam zich verleiden door de knappe Youssef. En dan zien we Mariam plots in tranen, met een gescheurde jurk, zonder schoenen noch handtas. Ze is verkracht.

 

Gedurende de rest van de nacht zal Mariam moeten vechten voor haar rechten en haar waardigheid. Maar hoe kan recht zegevieren als het aan de kant van de folteraars staat? Van ziekenhuis tot politiebureau, Mariam voelt de minachting en de intimidatie aan de lijve…

Dit schokkende verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. De jonge debuterende cineaste vertelt het zonder veel franjes. Als documentairemaakster toont ze deze kafkaiaanse nacht op een realistische manier. Het camerawerk is van een bijzondere vernuftigheid. De cineaste verdeelt het verhaal in 9 hoofdstukken van telkens één ononderbroken shot. De jonge actrice Mariam Al Ferjani incarneert Mariam op indrukwekkende wijze en als kijker volg je haar hartslag gedurende die éne nacht.

Kaouther Ben Hania studeerde film in Tunis en kreeg de kans om verder te studeren in Parijs aan La Femis en de Sorbonne. In 2014 verscheen LE CHALLAT DE TUNIS, een fake documentaire waarin de cineaste zelf als documentairemaakster het mysterie van een Tunesische Jack the Ripper ontrafelt. Dan volgde de documentaire ZAINEB N’AIME PAS LA NEIGE, over een kind dat haar vader verloor en naar Canada verhuist. LA BELLE ET LA MEUTE was vorig jaar te zien in Cannes.