Dit evenement is afgelopen

MOOOV Filmfestival: The Third Murder

MOOOV Filmfestival: The Third Murder

Regie: Hirokazu Koreeda, Japan, 124 min, 2017

De net ontslagen arbeider Misumi bekent de moord op zijn baas. Shigemori, de zoon van de rechter die Misumi decennia geleden spaarde van de doodstraf na zijn eerste moord, is de advocaat van Misumi. Shigemori neemt het onderzoek onder de loep en graaft in het verleden van de moordverdachte. Alles – ook Shigemori’s eigen gezinsleven – moet wijken voor deze zaak.

 

De Japanse grootmeester van ­familiedrama verrast met dit op het eerste gezicht klassieke rechtbankdrama, maar alles wordt hier op zijn kop gezet. Zeker­heden komen op losse schroeven te staan. Voor de advocaat én voor de kijker. Vragen bij de rechtspraktijk en de rol van advocaten in een proces ruimen uiteindelijk plaats voor bespiegelingen over rechtvaardigheid en waarheid. De meest meeslepende scènes ontvouwen zich in de piepkleine bezoekersruimte, waar Misumi en Shigemori aan beide kanten van het glas met elkaar spreken. De film onderstreept de gelijkenis met griezelige beelden: Shigemori's gezicht weerspiegelt zich in het glas, naast Misumi's onbewogen gezicht aan de andere kant. Een meesterwerk!

Kore-Eda studeerde literatuur. Aanvankelijk wilde hij romanschrijver worden, maar hij veranderde zijn plannen toen hij als regieassistent voor een Japanse televisieproducent ging werken en waarvoor hij een aantal documentaires draaide. Zijn speelfilms zoals MABOROSHI NO HIKARI (1995), NOBODY KNOWS (2004) LIKE FATHER, LIKE SON werden allemaal internationale successen.