Dit evenement is afgelopen

HOMO DEUS - YUVAL NOAH HARARI

HOMO DEUS - YUVAL NOAH HARARI

Debat met Wim De Vilder, Heleen Debruyne, Jean-Paul Van Bendegem en Maarten Boudry

Eén-journalist Wim De Vilder gaat in gesprek met Heleen Debruyne, Jean-Paul Van Bendegem en Maarten Boudry over het nieuwe boek 'Homo Deus' van de Israëlische historicus Harari waarin hij de loop van de geschiedenis van de mensheid beschrijft aan de hand van de verkruimeling van het humanisme en de nieuwe mens die ervoor in de plaats komt.

 

Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Sapiens, zijn kleine geschiedenis van de mensheid, werd in veertig landen vertaald. Wereldwijd werden er meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Homo Deus is het meesterlijke vervolg.

 

Op onnavolgbare wijze beschrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Hij stelt fundamentele vragen: Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? Wat voor sociale gevolgen zal deze tweedeling hebben? Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen, anders hebben we geen invloed op de koers van onze toekomst. Dit is de volgende stap in onze evolutie. Dit is Homo Deus.


Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Radio Klara en schrijft voor onder andere De Morgen en Humo.  De plantrekkers is haar romandebuut en verscheen in het voorjaar van 2016. In november 2017 verscheen het boek Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit, waarin ze samen met Anaïs Van Ertvelde blootlegt dat 'seksuele vrijheid' een illusie is.

https://www.heleendebruyne.be/


Maarten Boudry (1984) is een Vlaams filosofoof en scepticus. Hij was vanaf 2006 actief als wetenschappelijk onderzoeker  en docerend lid van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap aan de Universiteit Gent en schreef artikelen in diverse wetenschappelijke tijdschriften. Hij is ook kernlid van de onafhankelijke liberale denktank Liberales. In 2013 was hij tevens een half jaar postdoctoraal onderzoeker bij het Konrad Lorenz Instituut (Wenen), waar hij zich bezighield met irrationaliteit vanuit evolutionair en epistemologisch oogpunt. 

https://maartenboudry.blogspot.be/


Jean-Paul Van Bendegem (1953) is licentiaat in de wiskun­de en doctor in de wijsbegeerte. Naast zijn lesopdracht is hij tevens directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie en is hij de uitgever van het logica-tijdschrift “Logique et Analyse”. Zijn maatschappelijk engagement is zichtbaar door de talrijke lezingen die hij verzorgt voor  culturele verenigingen in Vlaanderen over een brede waaier van onderwerpen

http://www.jeanpaulvanbendegem.be/


Wim De Vilder (1969)  is een van de Belgische nieuwslezers van Het Journaal bij de Vlaamse openbare omroep VRT. Naast het presenteren van Het Journaal op Eén hield hij zich bezig met het reportageprogramma Koppen. Eind jaren 90 presenteerde hij ook het programma Zwerfroute op Canvas.


In samenwerking met Bibliotheek Genk

 

https://radio1.be/homo-deus

http://www.debezigebij.nl/boeken/homo-deus/