Dit evenement is afgelopen

MOOOV : THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

MOOOV : THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Regie: Martin McDonagh Cast: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Verenigde Staten, 2017, 115 minuten

"Raped While Dying", "And Still No Arrests", "How Come, Chief Willoughby?" Op een dag prijken deze drie teksten op aanplakborden langs de weg naar Ebbing, Missouri.

 

Met die ongewone actie wil de alleenstaande moeder Mildred Hayes uiting geven aan haar ongenoegen over de stilte in het onderzoek naar de moord op haar tienerdochter. Het meisje werd tevens verkracht en verbrand, al is niet zeker in welke volgorde de drie acties zich hebben afgespeeld. Zeven maanden na de feiten heeft de politie van Ebbing (een fictieve plek trouwens) nog niemand in het vizier, iets waar ook de plaatselijke sheriff Willoughby mee in zijn maag zit. Dat kan Hayes echter niet tegenhouden, want het plaatsen van de drie borden is slechts de start van een kruistocht tegen Willoughby. Een strijd waarbij hij zonder moeite het gros van de dorpsgemeenschap achter zich krijgt. Zelfs Hayes' zoon vindt dat zijn moeder overdrijft. De Britse regisseur en toneelauteur Martin McDonagh vermengt als geen ander zwarte humor met diepsnijdende drama's over verlies en rouw. De film is allesbehalve een strijd tussen goed (de moeder) en kwaad (de sheriff). De personages zijn genuanceerd. Al is het evengoed een portret van het diepe zuiden van de VS en zijn diep ingesleten xenofobie.

Een briljant geschreven mix van karakterdrama over rouwverwerking, sociale ­satire over het Amerikaanse heartland, en een hedendaagse western met McDormand als een vrouw die nu eens écht niet met haar voeten laat spelen. (De Standaard)