Dit evenement is afgelopen

MOOOV : CENTAUR

MOOOV : CENTAUR

Regie: Aktan Arym Kubat. cast: Aktan Arym Kubat, Zarema Asanalieva, Taalaikan Abazova, Bolot Tentimyshov. Kirgistan, 2017, 89 minuten

Zeven jaar geleden werd de Kirgizische regisseur Aktan Arym Kubat internationaal bekend met zijn film THE LIGHT THIEF.

 

Zijn nieuwste film heet CENTAUR, maar had evengoed THE HORSE THIEF kunnen heten. De film gaat namelijk over een man die overal paarden steelt. Een paard hoort volgens hem niet op stal te staan, maar moet kunnen galopperen op de weidse steppen. Conform een oud Kirgizisch spreekwoord: ‘Het paard is de vleugels van de mens’. Zoals de elektricien in THE LIGHT THIEF stroom aftapt van de hoofdleiding om de armen van elektriciteit te voorzien, zo steelt Centaur paarden van corrupte, rijke mensen omdat paarden steeds duurder worden en voor het gewone volk niet meer zijn te betalen. Sociale rechtvaardigheid is zijn voornaamste drijfsfeer. Hij komt echter in de problemen als hij een paard steelt van zijn eigen broer Karabay. Karabay, die paarden in- en verkoopt als ordinair handelswaar, is de belichaming van het kwaad. Voor Centaur zijn mensen als Karabay verantwoordelijk voor het uiteenvallen van de eens zo sterke en hechte gemeenschap. Maar Centaur, die zo heet omdat iedereen zijn echte naam al lang is vergeten, is geen nationalist die terugverlangt naar het eenvoudige verleden. Zijn liefde voor paarden staat symbool voor de waardering van oude gewoonten en gebruiken.

Here is a film that people will love: simple, emotional, unpretentious, brimming with positive attitude, directed with a light hand, humour and love for cinema. (Cineuropa)