Dit evenement is afgelopen

MOOOV : A MAN OF INTEGRITY

MOOOV : A MAN OF INTEGRITY

Regie: Mohammad Rasoulof Cast: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi Iran, 2017

De 35-jarige charismatische Reza leeft met Hadis, zijn vrouw en hun zoontje in een afgelegen dorp in het Noorden van Iran.

 

Hij kweekt goudvissen en is daarbij afhankelijk van de watertoevoer van de nabij gelegen rivier. Zijn rustig leven wordt danig verstoord als op zekere dag de watertoevoer wordt afgesloten door een bedrijf dat zijn grond wil onteigenen. Omdat zijn vissen dood gaan wordt hij gedwongen mee te werken aan de corruptiepraktijken van het bedrijf dat goede connecties onderhoudt met de regering en de lokale autoriteiten. Reza weigert koppig, ondanks alle tegenkantingen, om zich in te laten met de systematische corruptie en omkoperij. Hij is immers een integer man. In een rustig tempo en op geloofwaardige wijze wordt in de film duidelijk gemaakt hoe een kleine, niets vermoedende, brave burger in Iran zich noodgedwongen moet overgeven aan corruptieprakrijken. De Iraanse overheid probeert het werk van Mohammad Rasoulof al jaren onmogelijk te maken. Hij werd zelf tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Maar Rasoulof blijft de overheid ook uitdagen, want deze film draaide hij clandestien en smokkelde de film via een USB-stick het festival van Cannes binnen. De film werd er onderscheiden met de hoofdprijs binnen de nevensectie Un Certain Regard.

Although the film will be banned in its home nation, fests and arthouse programmers will welcome this brave, underground production for the way it manages to resonate on both specific and universal levels by exploring the means by which an authoritarian regime succeeds in silencing independent voices. (Variety)