Dit evenement is afgelopen

MOOOV LUX FILM PRIZE : WESTERN

MOOOV LUX FILM PRIZE : WESTERN

Valeska Grisebach, Duitsland/Bulgarije/Oostenrijk, 2017

Ook dit jaar is de LUX FILM PRIZE weer te gast bij MOOOV. De drie laureaten van 2017 worden in meer dan 50 steden in de bioscoop vertoond, waaronder ook in Genk.

 

Aan de Bulgaars-griekse grens strijkt een groepje Duitse arbeiders neer, ingehuurd om de rivier te leiden. Een Duitse firma wil er een waterkrachtcentrale bouwen en de rivier ligt in de weg. Het is bloedheet. De arbeiders bevinden zich in the middle of nowhere, er is alleen een klein Bulgaars dorpje in de buurt. Ze spreken geen Engels, laat staan Bulgaars, maar toch voelen de Duitsers zich superieur aaan de plaatselijke bevolking.
Al gauw leidt hun machogedrag tot een eerste conflict, als enkele Bulgaarse vrouwen komen zonnebaden aan de rivier. Eén arbeider is anders. Het komt in WESTERN nooit echt tot openlijke conflicten, de spanning suddert onderhuids in deze fraaie film met eens terke naturalistische inslag en met oog voor detail. Een fascinerende setting en enkele fascinerende karakters maken de film tot een even fascinerende kijkervaring.


De LUX FILM PRIZE werd in 2017 in het leven geroepen met de bedoeling de distributie van films in heel Europa te stimuleren. Voor het Europees Parlement is film van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van Europa. Film helpt ons elkaar beter begrijpen, diversiteit te waarderen en ons onderling te verbinden. Films helpen ons ook het leven van onze Europese buren te begrijpen.
De Europese parlementsleden kiezen uit de drie finalisten een winnende film.
Op 15 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een plenaire zitting in Straatsburg.
Maar het publiek van MOOOV kan net als de Europese parlementsleden de drie finalisten bekijken op woensdag 8 november.