Dit evenement is afgelopen

MOOOV LUX FILM PRIZE :  SAMI BLOOD

MOOOV LUX FILM PRIZE : SAMI BLOOD

Amanda Kernell, Zweden/Noorwegen/Denemarken, 2016

Ook dit jaar is de LUX FILM PRIZE weer te gast bij MOOOV. De drie laureaten van 2017 worden in meer dan 50 steden in de bioscoop vertoond, waaronder ook in Genk.

 

Elle-Marja is een veertienjarig Sami-meisje dat rendieren fokt.
Terwijl ze in de jaren dertig wordt blootgesteld aan de rassendiscriminatie en het rassenonderzoek op haar kostschool, begint ze te dromen van een ander leven. Om dat te bereiken moet ze een andere identiteit aannemen en breken met haar cultuur en familie. Sami Blood neemt je mee naar de fenomenale landschappen van eht hoge noorden, die regisseuse Amanda Kernell knap weet te vatten. Met haar coming-of-age film weet ze tevens een gevoelige snaar te raken : discriminatie van de Sami (de Laplandbewoners) in de jaren 30, iets wat je niet meteen zou verwachten van het brave Zweden. De jonge Lene Cecilia Sparrok is perfect gecast en onvertuigt je moeiteloos met haar krachtige performance als Elle-Marja.

 

De LUX FILM PRIZE werd in 2017 in het leven geroepen met de bedoeling de distributie van films in heel Europa te stimuleren. Voor het Europees Parlement is film van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van Europa. Film helpt ons elkaar beter begrijpen, diversiteit te waarderen en ons onderling te verbinden. Films helpen ons ook het leven van onze Europese buren te begrijpen.
De Europese parlementsleden kiezen uit de drie finalisten een winnende film.
Op 15 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een plenaire zitting in Straatsburg.
Maar het publiek van MOOOV kan net als de Europese parlementsleden de drie finalisten bekijken op woensdag 8 november.