Dit evenement is afgelopen

MOOOV : ZAGROS

MOOOV : ZAGROS

Regie: Sahim Omar Kalifa België, 2017

Zagros is een volhardende persoonlijkheid. De schaapherder uit Koerdistan weert zich tegen de beschuldigingen van zijn dorpsgenoten, opgehitst door zijn bloedeigen vader, dat zijn zwangere vrouw Havin een buitenechtelijke relatie zou hebben.

 

De druk wordt zo groot dat Havin met hun dochter van negen naar België vlucht. Het is een dolk door Zagros' hart om zijn kudde achter te laten - schapenhoeden is de verwezenlijking van een jongensdroom - maar hij beslist om zijn vrouw achterna te reizen. Al stopt zelfs de afstand de verdachtmakingen niet. Daardoor slaat ook bij Zagros de onzekerheid toe. Eerst nog diep in zijn achterhoofd en tegen zijn zin, maar het eerste zaadje twijfel is geplant... 'Zagros' handelt op het eerste gezicht over een cultureel conflict, groepsdruk, wijzigende man-vrouwverhoudingen en conservatief versus progressief. Onder dit alles ligt de kern van de film verscholen: een hartverscheurend melodrama over een man die het beste wil voor zijn familie en hemzelf, door Kalifa zonder overbodige franjes tot leven gewekt. Daarbij krijgt hij de steun van een ronduit excellente cast.


Sahim Omar Kalifa vluchtte als jonge twintiger uit Iraaks Koerdistan nadat drie van zijn broers vermoord waren. Na een helletocht in de laadruimte van een vrachtwagen - "Ik heb verschillende keren gedacht dat ik het niet zou overleven." - belandde hij in 2001 in België. Drie jaar later schreef hij zich in aan filmschool Sint-Lukas en sindsdien gaat het hem professioneel voor de wind. Zo maakte hij de voorbije jaren indruk met korte films als 'Baghdad Messi' (over een Iraaks jongetje met één been dat fan is van Lionel Messi) en 'Bad Hunter' (over een man die een vrouw redt van een verkrachting en daar op aparte wijze voor bedankt wordt door haar familie).

Sahim is ook lid van de raad van bestuur van MOOOV en zal aanwezig zijn bij de eerste vertoning van de film in Turnhout en Genk.

 

Met inleiding door regisseur Sahim Omar Kalifa op donderdag 9 november in Genk.