Dit evenement is afgelopen

MOOOV : LOVELESS

MOOOV : LOVELESS

Regie: Andrey Zvyagintsev Rusland, 2017

Boris en Zhenya liggen in een scheiding. Over het hoofd van hun enige zoon maken ze onafgebroken ruzie en proberen zo snel mogelijk van elkaar en hun appartement af te komen, maar ook van Alyosha, hun 12-jarige zoon.

 

Allebei bereiden ze hun toekomst voor en het liefst zonder Alyosha. Boris heeft een relatie met een jonge vrouw, die inmiddels zwanger van hem is en Zhenya heeft een relatie met een rijke man. Ze worden volledig opgeslokt door hun eigen bestaan en geen van beiden lijkt nog oog te hebben voor Alyosha. Totdat hij verdwijnt. Wat begint als een naargeestig vechtscheidingsdrama muteert aldus tot een sombere thriller langs groezelige flatgebouwen, postindustriële ruïnes, ondergesneeuwde stadsparken en kale snelwegen rond Moskou.

Elke film van Zvjagintsev vertelt ook iets over Rusland. Ook LOVELESS – en daarin schuilt zijn enorme kracht. Het schrijnende gebrek aan ouderliefde verbeeldt hoe de overheid haar burgers verwaarloost. Dat Zjenja op een gegeven moment in grote letters het woord 'Rusland' op haar vest heeft staan, is geen toeval. Vrij vertaald: Moedertje Rusland is een kille bitch. Maar ook de scheiding van Rusland en Oekraïne (af en toe passeert nieuws over de oorlog op tv en radio) met het verdwenen zoontje als ‘kind van de rekening’. 

Dit allegorische scheidingsdrama won in Cannes de Juryprijs. THE RETURN, THE BANISHMENT, ELENA, LEVIATHAN: tot hier toe maakte de Russische filmmaker Andrej Zvyagintsev alleen maar steengoede films, allemaal vertoond bij MOOOV. Zoals filmjournalist Lieven Trio in de Morgen schrijft, legt Zvjagintsev deze keer alweer een stevige knoop in je maag met visueel superieure feelbadcinema. Monumentale beelden die zich op je netvlies branden en nog lang nazinderen!