Dit evenement is afgelopen

BENJAMIN VANDEWALLE

BENJAMIN VANDEWALLE

PERI-SPHERE/PERI-MASKS/PHOTO-MASKS

Drie boeiende installaties van Benjamin Vandewalle waar u - als publiek - actief aan kan deelnemen.

 

PHOTO-MASKS

De manier waarop we naar onze dagdagelijkse omgeving kijken en de impact van onze waarneming op ons handelen vormt de rode draad in de choreografische praktijk van Benjamin Vandewalle (°1983). Met Photomasks onderzoekt Benjamin Vandewalle  de mogelijkheden van een mobiele en analoge camera obscura die onze blik mee (be)stuurt. In Photomasks ga je als toeschouwer zelf mee bepalen wat anderen zien. Die medeverantwoordelijkheid die je als toeschouwer krijgt dwingt je om de zaken die we dagelijks achteloos voorbij wandelen beter te observeren.

Photomasks is een project dat deel uitmaakt van Studio Cité, een een project waar de performatieve installaties en performances van Benjamin Vandewalle neer strijken op één stedelijke locatie. Hoe verschillend ze ook zijn,  alle projecten hebben één ding met elkaar gemeen: op een laagdrempelige en speelse manier bevragen ze ons kijken naar de ruimte die we elke dag betreden.

PERI-SPHERE (in prototype test phase)

Een installatie die werkt volgens een reeks van kleine mobiele dioramas waardoor de toeschouwer de werkelijkheid vanuit knotsgekke standpunten waarneemt. Volgens het periscoop principe begeeft die zich doorheen de publieke ruimte. De blik wordt losgekoppeld van het menselijke lichaam en wordt nu geplaatst op machinerie van de installatie. Als toeschouwer wissel je razendsnel van kikkerperspectief tot vogelperspectief, een onvergetelijke ervaring in een fascinerende installatie die de verbeelding prikkelt.

PERI-MASKS (work in progress)

Het Peri-masks-project is de draagbare mini-versie van Peri-Sphere dat werkt volgens hetzelfde periscoop-systeem. Deelnemers kunnen zelf hun blik sturen en manipuleren. Je hoofd komt ter hoogte van je buik, of je wordt plots een reus. Aan de deelnemers om zelf op ontdekkingstocht te gaan en regisseur te worden van hun eigen beelden.