Dit evenement is afgelopen

ENKIDU KHALED

ENKIDU KHALED

Working Method

De Irakese theatermaker Enkidu Khaled studeerde theater in Bagdad, vluchtte naar Europa en belandde in België waar hij meteen in enkele voorstelling speelde (o.a. in Irakese Geesten van Mokhallad Rasem). Hij is in juni afgestudeerd aan de prestigieuze opleiding DasArts in Amsterdam.

 

Met zijn voorstelling Working Method maakt hij het publiek deelachtig aan een proces van verwerking. We vertellen allemaal verhalen om (on)prettige ervaringen te verwerken, het ene verhaal al straffer dan het andere. Enkidu Khaled gebruikt verhalen om het publiek op een creatieve manier te doen omgaan met al dan niet prettige  ervaringen. Hij gebruikt daarvoor beproefde participatie-technieken, maar evenzeer performance en andere theatervormen. Het is theater zoals u het nog nooit hebt meegemaakt van een man die zijn eigen ervaringen uit Irak en België inzet om u niet enkel een bijzondere avond te bezorgen maar ook met veel denkwerk naar huis te sturen.

Enkidu Khaled maakte met Working Method een voorstelling met een unieke kijk op de vormen die publieksinteractie kan aannemen. Hij laat de voorstelling nooit volledig uit handen, maar slaagt erin het publiek te betrekken in het aanleren van een dramaturgische truc die tot eigenzinnige performancekunst kan leiden. Uiteenlopend refererend naar eigen oorlogstrauma’s en het eigen verlangen om betekenisvol theater te construeren, maakt hij zijn publiek medeplichtig aan het mijmeren over het belang van kunstuitdrukkingen en reflectie.

Wanneer we echter op het punt staan volledig mee te zijn met de voorgestelde werkmethode, slaat Enkidu Khaled de grond onder onze voeten weg en voelen we pas de gelaagde thematiek die in deze kunstenaar schuilt.

 

Geloven we echt dat kunst de wereld kan redden?

Hoe ben je als kunstenaar in staat onzekerheid te omarmen in plaats van het je te laten verlammen?

En zoals in deze performance zo treffend wordt gezegd … Waarom gaat het denken zo traag en geweld zo snel?

 

Uit het juryverslag Theater aan Zee 2016

 

concept Enkidu Khaled production Platform 0090 coproduction StormOpKomst, de Brakke Gond, C-TAKT, Big in Belgium, Richard Jordan Productions, Theatre Royal Plymouth in association with RBC/Upper Church

 

Enkidu Khaled geeft op 19 september overdag ook een workshop voor kinderen