Dit evenement is afgelopen

Stijn Cole

Stijn Cole

1:1 / Marine

Kunstenaar Stijn Cole heeft een passie voor het landschap. En dat hij die passie weet te vertalen in intrigerende kunst bewijst hij met zijn solo-tentoonstelling in de galerie van C-mine cultuurcentrum.

 

Stijn Cole (1978) is een jonge kunstenaar die de voorbije jaren regelmatig in Genk was, voor een residentie in het Emile Van Dorenmuseum en in enkele tentoonstellingen. Zo was zijn werk prominent aanwezig in de tentoonstelling in 2013, samen met dat van Bert Jacobs en van Stefan Peters. Hij studeerde aan Sint-Lucas Gent, eerst reclame en vormgeving, daarna beeldhouwen.

Na zijn fel gesmaakte solotentoonstelling in het kasteel van Chimay waar hij voor het eerst ook puur sculpturaal werk presenteerde, is Stijn Cole terug in de galerie van C-mine cultuurcentrum met een solotentoonstelling.

 

Stijn Cole is een hedendaags landschapskunstenaar. Hij is gefascineerd door licht, net zoals de impressionisten. En dus ook door tijd. Zijn unieke kijk op het landschap heeft bovendien altijd een ruimtelijke dimensie, ook zijn teken- en schilderwerken. Zijn werken hebben een analytisch, wiskundig, maar daarom niet minder poëtische karakter. Hij dwingt de toeschouwer te kijken en speelt een sturende rol in dat kijken. Zijn werken doen nadenken over hoe we kijken, van waaruit en hoe lang we kijken, en wat we daar dan mee doen. Of het nu getekende bomen zijn, bewerkte foto’s, wassen sculpturen of geschilderde kleurvakjes in geometrische figuren. Kijken wordt gestuurd, net zoals hijzelf zijn eigen kijken beeldend vertaalt. Het resultaat is altijd verrassend verwonderend, en koestert een bijna ambachtelijke warmte.

 

Voor zijn tentoonstelling in C-mine cultuurcentrum maakt Cole voor het eerst één  monumentale, horizontale installatie, geïnspireerd op de zee. Monumentale foto’s van golven – telkens een momentafdruk van de golvende zee, door twee foto’s gemaakt met een klein tijdsinterval over elkaar te tonen  - staan in een doorlopend raster, die de kijk- en wandelrichting van de toeschouwer stuurt.  Naast de fotografische werken toont hij ook enkele nieuwe sculpturen, die letterlijke uitsnedes tonen van het landschap.

 

Op 10 oktober 2017 om 19.30 uur is er een Artist Talk met Stijn Cole over Landschap in de hedendaagse kunst, met rondleiding en drankje achteraf. Reserveren kan via www.c-minecultuurcentrum.be.

In de loop van oktober verschijnt tevens een boek over het werk van Stijn Cole. U kan het boek reserveren aan het onthaal of na de boekpresentatie daar ook aankopen.

Tegelijkertijd met deze tentoonstelling opent zijn tentoonstelling Entre Terre et Mer in galerie (re)D.(Mechelse Steenweg 4, 2000 Antwerpen) van 10 september tot 14 oktober 2017.

 

De tentoonstelling en de Artist Talk kwam tot stand in samenwerking met het Emile Van Dorenmuseum.


www.stijncole.eu

U leest hier een recensie uit de Knack.