Dit evenement is afgelopen

Hauschka - special guest: Grandbrothers

Hauschka - special guest: Grandbrothers

In CCHA

Postklassieke muziek is in wezen klassieke muziek, zij het verweven met elektronische klanken en vaak ook field recordings. "We’re bringing a punk ethos into the classical world" liet de IJslandse componist Ólafur Arnalds recent nog optekenen in Uncut.

 

Opvallend ook de laatste maanden, maar volkomen terecht: een aantal van deze postklassieke artiesten worden omarmd door Deutsche Grammophon, het oudste klassieke muzieklabel ter wereld. Denk maar aan Max Richter (CCHA, 2013), Gonzales, Jóhann Jóhannsson (CCHA, 2007, 2010 én 2016) en Joep Beving (CCHA, 2016 en opnieuw voorjaar 2018!). Grandbrothers
Grandbrothers - synthesizerexpert Lukas Vogel en jazzpianist Erol Sharp uit Düsseldorf - gaan innovatief aan de slag tussen elektronische en akoestische muziek. Door de piano te verbinden met computers en een set van elektromechanische hamertjes toe te voegen creëren ze soundscapes met elementen van minimalisme, ambient en techno.

Je hoort referenties aan clubmuziek, aan Steve Reich en aan de samenwerking van Ryuichi Sakamoto met Alva Noto. Een verwijzing naar Nils Frahm is haast te vanzelfsprekend, maar ook gewoon terecht. Klassiek, maar vooruitstrevend; emotioneel, maar met één voet op de dansvloer.

Debuut Dilation uit 2015 gaf al aan dat ze met iets unieks bezig zijn en werd opgepikt door Gilles Peterson, Bonobo en Chilly Gonzales. In oktober verschijnt opvolger Open op City Slang, label ook van Hauschka.

 

Hauschka
Hauschka (pianist/componist Volker Bertelmann) debuteerde in 2004 met Substantial. Latere albums verschenen eerst op FatCat (Sigur Rós, mum, Max Richter…) en later op City Slang. In 2011 speelde hij al op de eerste editie van Piano_anders (delen van dat concert werden zelfs op cd uitgebracht in Japan!), en in 2015 opnieuw tijdens de vijfde editie rond het label Sonic Pieces. Recent werd hij samen met Dustin O'Halloran voor de soundtrack Lion genomineerd voor zowel een Golden Globe als een Oscar.

Hauschka exploreert als klassiek geschoold pianist volop de mogelijkheden van de (prepared) piano. Door zijn piano te manipuleren met allerhande voorwerpen - van stukjes papier tot kroonkurken, pingpongballen en drumstokjes - creëert Hauschka composities die het serieux van de postklassieke muziek ontwapenen en aantonen dat klassiek ook speels kan zijn. Zijn werk toont gelijkenissen met het minimalisme van Steve Reich, Philip Glass en Michael Nyman en valt het best te beschrijven als ‘musique concrète with a twist.’

What if, zijn meest recente album en project, vertrekt van niet minder dan drie piano's (ook op het podium!): één grand piano en twee elektronische aangestuurde player pianos of pianolas. Wij waren niet wat onder de indruk bij de Belgische première onlangs in de AB.

Een avond pianomuziek zoals je nog nooit hoorde en zag, must see!

Grandbrothers: piano Erol Sharp / electronica Lukas Vogel © Mischa Lorenz & Warped Type
Hauschka: prepared piano & player piano's Volker Bertelman/Hauschka / © Mareike Foecking & Nina Ditscheid