Dit evenement is afgelopen

Laura Van Dolron

Laura Van Dolron

Wij

Ik ga zeggen wie wij zijn, en dat is bijna onmogelijk, omdat bij alles wat ik zeg iemand denkt, “zo ben ik niet”.
En dat zegt heel veel over wie wij zijn…

 

Laura van Dolron vraagt zich in ‘WIJ’ af wat we bedoelen als we ‘wij’ zeggen. Wie zijn ‘wij’ en hoe bepalen we wie daar bij hoort en wie niet? WIJ gaat over nee-stemmers en ja-knikkers, over Kant en je kleiner maken dan je bent, over Beethoven en emoticons, over vluchtelingen en vluchters, over in het donker met je kind op een bootje stappen op de Middellandse zee, of je neus begraven in de krullen van je dochter…

Na haar succesvolle voorstelling ‘Liefhebben’, waarin Laura onderzoekt wat liefde is, gaat zij nu een dubieuzer begrip te lijf. ‘WIJ’ is een politieke speech die je door elkaar schudt. Een persoonlijke bekentenis die je hart breekt. Een ontregelend portret van wie wij zijn.

"Ik ben in tijden niet zó klaarwakker uit een voorstelling gekomen." (De Groene Amsterdammer)
"Alles wat theater hoort te doen, doet Van Dolron graag anders, Een must." (De Standaard)
"Op z’n Van Dolrons – prettig onnadrukkelijk, soms ironisch, nooit cynisch – fileert ze deze WIJ." (de Volkskrant)

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre: stand-up filosofie. In haar voorstellingen wisselen humor en diepgang elkaar in razend tempo af. Ze doet op het podium wat een comedian doet, maar dan met meer poëzie en minder behoefte aan de lach. Ze doet wat dominees doen, maar dan zonder God (al komt hij nog wel eens om de hoek kijken). Ze doet wat theatermakers doen, maar dan zonder rol, zonder illusie. Laura: ‘In het echt wordt er al genoeg gespeeld, dus in het theater laat ik dat liever achterwege’.

Over haar succesvoorstelling ‘Sartre zegt sorry’ zei de jury van het Nederlands Theaterfestival: Van Dolron heeft iets van een vrouwelijke Woody Allen en ze verdient het om een net zo groot publiek te bereiken als de meester zelf.

Credits
Tekst en spel: Laura van Dolron
Dramaturgie: Céline Buren
Spelcoach: Jantien Koenders, Lizzy Timmers
Decorontwerp: Sacha Zwiers
Lichtontwerp: Gé Wegman

www.lauravandolron.com