Dit evenement is afgelopen

Het Zuidelijk Toneel & HETPALEIS / Simon De Vos

Het Zuidelijk Toneel & HETPALEIS / Simon De Vos

King Lear (+15 jaar)

Na zijn succesvolle bewerking van Romeo en Julia voor hetpaleis blijft de fascinatie van Simon De Vos voor Shakespeare springlevend. In deze King Lear-adaptatie onderzoekt hij de huidige malaise van de Europese Unie aan de hand van Shakespeares koningsdrama.

 

Ge kunt niet aan de zijlijn roepen dat ge verandering wilt.
Als ge iets wilt doen, moet ge het mijnenveld in.

King Lear stichtte samen met zijn kompanen Gloucester en Kent het Rijk, over de oude grenzen heen. Maar de geest is uit de fles. Het zijn verwarrende tijden. Het Rijk kreunt onder het beleid van een oude mannen-generatie die hardnekkig de eenheid wil bewaren. Een jonge generatie stelt de idealen van het Rijk in vraag: het is buigen of barsten. Wanneer zelfs zijn drie dochters zich tegen de idealen van het Rijk keren, kan de zieke Lear dit ultieme verraad alleen maar persoonlijk nemen. Hij barst. En met hem het Rijk.

Na zijn succesvolle bewerking van Romeo en Julia onderzoekt Simon De Vos de huidige malaise van de Europese Unie aan de hand van King Lear. Hij maakt er een hedendaags, politiek steekspel van over ijdele machthebbers, grote idealen, persoonlijk belang, trouw en verraad.

tekstbewerking en regie: Simon De Vos naar Shakespeare
spel: Simon Boer, Evgenia Brendes, Nona Buhrs, Bram De Win, Jan Hammenecker, Michaël Pas, Scarlet Tummers, Krisjan Schellingerhout, Kaspar Schellingerhout en Jobst Schnibbe
vormgeving: Mark Van Denesse
kostuumontwerp: Lies Van Assche i.s.m. Marie Dries
dramaturgie: Bart Van den Eynde
compositie: Stijn Cole
bewegingsadvies: Karolien Verlinden
productie en technische realisatie: hetpaleis en Het Zuidelijk ToneelFoto: Diego Franssens