Dit evenement is afgelopen

Schippers&VanGucht / HETPALEIS

Schippers&VanGucht / HETPALEIS

Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten (+ 8 jaar)

Schippers&VanGucht uit Breda (NL) maken voorstellingen voor alle leeftijden; in het theater, op school, op bijzondere locaties in de wijk en in speciaal ontworpen installaties. Ongewone publieksopstellingen creëren een intieme ontmoeting die het hart raakt. Met ogenschijnlijk kleine, voor iedereen herkenbare verhalen, snijden we grote thema’s aan.

 

Een spannend avontuur voor kinderen, een nachtmerrie voor ouders.

Een meisje wacht na schooltijd op haar moeder. Die is te laat. Dat kan gebeuren. Maar het wachten duurt wel lang. Het meisje praat over zichzelf en over de wereld rondom haar. Haar hoofd zit vol hersens, vol vragen en vol verhalen.

Denkt gij soms ook dat niemand naar u luistert? Hebt gij ooit wormen gegeten? Als ge een bang vogeltje op de stoep zou vinden, is het dan beter om er snel of traag naartoe te lopen om het te redden? Kunnen mieren zwemmen? Hebben vissen hersens? Zouden vissen eigenlijk niet liever in de lucht vliegen? Als een vis en een vogel zouden vechten, wie zou er dan winnen? Waar denkt gij dat Mars is? Waarom draait de aarde op sommige dagen niet achteruit? Waarom moet ik alles zeggen? Waar is mijn moeder? Moeder? Waar? Zijt? Ge?

De Nieuw-Zeelandse (toneel)schrijfster, performer en stand-upcomedian Jo Randerson schreef speciaal voor Schippers&VanGucht op basis van haar verhalenbundel The Spit Children de theaterteks Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten. Schippers&VanGucht maakten de voorstelling in 2014 bij HET PALEIS en reizen nu in reprise en in coproductie door NL en BE.


Tot die unieke enscenering zich laat voelen en regen de theaterzaal binnensijpelt, met de boom die water huilt en het podium in een grote plas verandert – tot alle grenzen tussen stand-up en theater, tussen de krijtlijnen die volwassenen voor hun kinderen uittekenen en het kinderlijke spel dat het overneemt worden weggevaagd. Liv Laveyne in De Morgen (6.05.14)

Regisseur Jellie Schippers en ontwerpster Myriam Van Gucht claimen onze sympathie voor dit losgeslagen mini-projectiel. In één beweging zingen ze ook de lof van de vindingrijkheid. Verwacht niet het onverwachte, zoek het zelf op: onze verbeelding laat ons nooit in de steek. Geert Van der Speeten in De Standaard (12.05.2014)

Wat er gebeurde… is allerminst betuttelend en slaat het meest aan bij het publiek wanneer het meisje stevig durft te rebelleren, zoals bij het opeten van de blauwe krijtjes of het wegmoffelen van een platte banaan in haar nog propere handdoek. Filip Tielens op cobra.be (12.05.14)

CREDITS
Concept Schippers&VanGucht
Tekst Jo Randerson
Regie Jellie Schippers
Scenografie Myriam Van Gucht
Spel Janne Desmet
Video-animatie Jan Joost Verhoef

foto : Kurt Van Der Elst

 

www.hetpaleis.be
www.schippersenvanvucht.com