Dit evenement is afgelopen

At home - Building and Living in Community

At home - Building and Living in Community

I.s.m. Architectuurwijzer

In de tentoonstelling ‘At Home / Building and Living in Communities’ tonen 21 buitenlandse referentieprojecten hoe collectief bouwen en wonen kan leiden tot een vernieuwende oplossing voor het dichter én betaalbaar wonen. De tentoonstelling onderzoekt waarom steeds meer mensen in een collectief bouwproject willen wonen. Ze toont diverse vormen van collectiviteit: van het samen bouwen, het delen van voorzieningen tot het samen wonen, koken, werken, spelen, …

 

Deze projecten zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, corporaties en coöperatieven. De collectieve bouwprojecten bestaan uit drie basiselementen: de gemeenschappelijke eigendom van een gebouw en terreinen, het ontwerp in nauw overleg met de andere bewoners, en de keuze om bewuster samen te leven.

Er is geen magische formule voor het collectief bouwen of wonen. Daarom is het de moeite waard om een blik te werpen op de referentieprojecten. Ze staan garant voor een hoge kwaliteit van architectuur en geven met een vernieuwend ruimtelijk concept antwoord op de woonwensen van de toekomstige bewoners en op de specifieke kenmerken van de locatie.

De 20 projecten staan tentoongesteld in plannen en maquettes, begeleid door een archief van vergelijkbare projecten. De tentoonstelling geeft ook info over de financiering van de projecten, de geschikte rechtsvormen, de noodzakelijke procesvoering én over de geschiedenis van het collectief wonen.
Lees hier een interessant artikel uit DuWoBo naar aanleiding van deze tentoonstelling.


Festival van de Architectuur
De tentoonstelling opent op zondag 10 september 2017 tijdens het Festival van de Architectuur.
Die dag zijn er gratis rondleidingen: om 14 uur gratis rondleiding - reserveer hier een plaats en om 16 uur gratis rondleiding - reserveer hier een plaats.

Rondleidingen op andere data kunnen aangevraagd worden via peggy@architectuurwijzer.be
Prijs per rondleiding: 60 euro
Maximum 25 deelnemers per rondleiding

 

Bekijk hier de flyer

Curator: Annette Becker en Laura Kienbaum
Productie van het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt am Main (DAM Frankfurt), een samenwerking tussen stad Genk sector ruimte, C-mine cultuurcentrum en Architectuurwijzer binnen het traject 'Dichter Wonen en Collectief Bouwen'.

I.s.m. www.architectuurwijzer.be