Dit evenement is afgelopen

Cultuuruitstap - Spa en Eupen: succesvolle herbestemmingen

Cultuuruitstap - Spa en Eupen: succesvolle herbestemmingen

i.s.m. Architectuurwijzer - prijs: incl. lunch

Een begeleid bezoek in gezelschap van Roel De Ridder van Architectuurwijzer aan twee unieke herbestemmingsprojecten: het parlement van de Duitstalige Gemeenschap in Eupen en het sportcentrum La Fraineuse in Spa.

 

Beide gebouwen hebben een eigenzinnige stempel gedrukt op het Belgische landschap. De gelijknamige cursus van 8 maart vormt de perfecte voorbereiding voor deze cultuuruitstap.

Het Parlement van de Duitstalige gemeenschap (2013)
was oorspronkelijk een sanatorium. Het gebouw dateert uit 1906. Atelier Kempe Thill mocht de herbestemming uittekenen nadat dit Rotterdamse bureau was uitgeroepen tot winnaar van een internationale prijsvraag.  Het project telt twee delen: de verbouwing van het imposante sanatorium tot een multifunctioneel kantoorgebouw en een uitbreiding met een zaal voor de parlementaire zittingen. De nieuwbouw voegt zich moeiteloos in het omringende parklandschap in en versterkt de monumentaliteit van het bestaande gebouw.

Sportcentrum La Fraineuse (2015)
ligt in een bosrijk landschap waar de beau monde in de 19de eeuw kastelen liet bouwen. Baukunst won de ontwerpwedstrijd voor de renovatie van het sportcentrum en de bouw van een nieuw onthaalcentrum. Het Brusselse bureau herschreef de opdracht: in plaats van aparte gebouwen in te planten, schoof Baukunst één nieuw complex in de sokkel van het kasteel, volledig in isolerend beton.

Rond een ruime patio kwamen het onthaal, een sportzaal, cafetaria en kleedkamers te liggen. Landschapsarchitect Bas Smets vernieuwde de buitenaanleg.

Om het met de woorden van Koen Van Synghel te zetten: beheerste architectuur en landschapskunst transformeren sport tot cultuur in Spa.

I.s.m. www.architectuurwijzer.be

www.pdg.be