Dit evenement is afgelopen

Roel De Ridder - Succesvolle herbestemmingen

Roel De Ridder - Succesvolle herbestemmingen

i.s.m. Architectuurwijzer

Een introductie in de principes van de herbestemmingen van oude gebouwen met een schets van twee prachtige voorbeelden: het Duitstalig parlement in Eupen en het sportcentrum La Fraineuse in Spa. De perfecte voorbereiding op de cultuuruitstap van 16 maart 2018.

 

 
Het Parlement van de Duitstalige gemeenschap (2013) was oorspronkelijk een sanatorium. Het gebouw dateert uit 1906. Atelier Kempe Thill mocht de herbestemming uittekenen nadat dit Rotterdamse bureau was uitgeroepen tot winnaar van een internationale prijsvraag.  Het project telt twee delen: de verbouwing van het imposante sanatorium tot een multifunctioneel kantoorgebouw en een uitbreiding met een zaal voor de parlementaire zittingen. De nieuwbouw voegt zich moeiteloos in het omringende parklandschap in en versterkt de monumentaliteit van het bestaande gebouw.

Sportcentrum La Fraineuse (2015) ligt in een bosrijk landschap waar de beau monde in de 19de eeuw kastelen liet bouwen. Baukunst won de ontwerpwedstrijd voor de renovatie van het sportcentrum en de bouw van een nieuw onthaalcentrum. Het Brusselse bureau herschreef de opdracht: in plaats van aparte gebouwen in te planten, schoof Baukunst één nieuw complex in de sokkel van het kasteel, volledig in isolerend beton.

Rond een ruime patio kwamen het onthaal, een sportzaal, cafetaria en kleedkamers te liggen. Landschapsarchitect Bas Smets vernieuwde de buitenaanleg.

Om het met de woorden van Koen Van Synghel te zetten: beheerste architectuur en landschapskunst transformeren sport tot cultuur in Spa.

I.s.m. www.architectuurwijzer.be
www.pdg.be