Dit evenement is afgelopen

Jonas Vansteenkiste en Kristof Vrancken - Artist Talk: landschap in de hedendaagse kunst

Jonas Vansteenkiste en Kristof Vrancken - Artist Talk: landschap in de hedendaagse kunst

i.s.m. Emiel Van Dorenmuseum - incl. drankje

Naar aanleiding van de lopende tentoonstelling 'Inspiratie: landschap' nodigen we twee van de deelnemende kunstenaars, Jonas Vansteenkiste en Kristof Vrancken uit om hun artistieke praktijk toe te lichten.

 

Beiden maakten in residentie bij het Emile Van Dorenmuseum nieuw werk, geïnspireerd op het landschap in en rond Genk. Beide kunstenaars leiden je ook rond doorheen de tentoonstelling, en achteraf kan je met hen napraten bij een glaasje.

Kristof Vrancken (°1982, BE) studeerde fotografie aan de LUCA School of Arts, waar hij sinds 2008 ook actief is als onderzoeker en docent. Daarnaast werkt hij als freelance fotograaf. In zijn artistiek werk gaat hij op zoek naar de vergeten tussenruimtes van de maatschappij, en brengt deze in beeld met aandacht voor detail. Op deze manier onderzoekt hij de relatie tussen mens en omgeving, vaak met een vleugje absurditeit en humor.

In 2014 startte Kristof Vrancken een doctoraat in de onderzoeksgroep Inter-Actions aan de LUCA School of Arts. In zijn onderzoeksproject, getiteld The Sustainist Gaze, verdiept hij zich in de dialoog tussen het fotografisch beeld en sociaal kritisch design.

In het project mijnKOOL ontwikkelt Kristof Vrancken beelden van Genkenaren met rode kool. Lees hier een artikel uit HBvL.


Jonas Vansteenkiste
is een beeldend  kunstenaar die werkt rond en met ruimtes. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende media (installatie, video, sculptuur, foto, tekeningen, ...). In zijn werken refereert en maakt hij zowel fysisch als psychologisch gebruik van architecturale elementen. Hij bouwt ruimtes, plaatsen, of creëert situaties die het best kunnen omschreven worden als "mentale ruimtes".
Zijn werken vertrekken altijd van een persoonlijke ervaring. Hij plaatst de toeschouwer in een participerende rol: hij nodigt hem uit om in het werk te stappen en zich er, zowel mentaal of fysiek, in te situeren.
De kunstenaar laat ook ruimte voor de toeschouwer om deze installaties aan te vullen met hun persoonlijke ervaringen en verhalen, zo kan zijn "relevante plek" ook de hunne worden.

I.s.m. het Emile Van Dorenmuseum

www.jonasvansteenkiste.com
www.kristof-vrancken.com