Dit evenement is afgelopen

Ruben Mersch

Ruben Mersch

Waarom iedereen altijd gelijk heeft

Ruben Mersch (1976) is filosoof en bioloog. De eerste 10 jaar van zijn loopbaan hield hij zich met informatica bezig in de farmaceutische industrie. Tot hij met zijn bestseller ‘Oogklepdenken’ de ogen van veel mensen opende. En hij gaat verder op dit elan om de mens als rationele wezens in vraag te stellen.

 


Of het nu gaat om de rol van de islam in de terroristische aanslagen, over de veiligheid van pesticiden, de huidskleur van het hulpje van Sinterklaas: waarom ontstaan er zo vaak twee kampen die er beiden van overtuigd zijn dat ze de wijsheid in pacht hebben? Waarom graven we ons zo graag in in de loopgraven van ons eigen gelijk?

In ‘Waarom iedereen altijd gelijk heeft’  probeert Ruben Mersch via het verband tussen kakkerlakken en ethiek, de laaghangende broeken van hiphoppers en het mysterie van de schone studentenkeuken deze vragen te beantwoorden. Daarbij verwijst hij gretig naar de nieuwste inzichten van psychologen, antropologen, biologen, filosofen en een achttiende-eeuwse predikant met een voorliefde voor biljart. Hij komt tot een ontnuchterende conclusie: niet onze ratio, maar wel onze emoties zijn heer en meester over ons denken.

Gelukkig, zo voegt Mersch eraan toe, zijn er manieren om dit tegen te gaan. Iets wat hij boeiend en met hilarische voorbeelden aan u tijdens de lezing zal presenteren.

U hoort Ruben Mersch over dit onderwerp tijdens een uitzending van Lieven Van Gils en Gasten op Eén.


www.readmylips.be/nl/sprekers/ruben-mersch