Dit evenement is afgelopen

CIRQ’ CITÉ: Circus Ronaldo - Fidelis Fortibus (12+)

CIRQ’ CITÉ: Circus Ronaldo - Fidelis Fortibus (12+)

Impressionant hedendaags circus. Een eigenzinnige solo gemaakt en gespeeld door Danny Ronaldo.

 

Woensdag 6 t.e.m. zondag 10 september om 20:15

Duur: 70 minuten.
De voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar


> Bekijk het volledige programma van Cirq' Cité


Een indrukwekkende voorstelling. Het thema is de oude trouw en de bijna absurde verbondenheid met de tradities van een circusfamilie. De voorstelling is grappig en poëtisch. Ze is warm, met menselijke humor en met een licht lugubere melancholie. Een must see voor elke circusliefhebber!


Genomineerd als beste productie Het Theaterfestival 2016 Antwerpen.


“In Circus Ronaldo's Fidelis Fortibus toont Danny Ronaldo dat trouw zijn aan het verleden moedig én lastig is. Met geestig circus tot gevolg dat op een spectaculair intieme manier gul is  met emoties en levenswijsheid.” – Knack Focus (29/6/2015)


In Fidelis Fortibus betreedt het publiek een circustent waar alle artiesten overleden zijn. Misschien was  er  een  epidemie  of  een  groot  ongeluk?  Enkel  de  clown  is  overgebleven  en  hij  weigert  te vertrekken.  Hij  heeft  iedereen  begraven  rond  de  cirkel  van  verkleurd  zaagsel.  De  graven  zijn herkenbaar: daar ligt de koorddanseres, met haar ballerinas, versierd met verwelkte rozen. Daar ligt de witte clown met zijn trompet, elke dag opgeblonken aan het kruis. Daar ligt de directeur waarbij hij nog steeds angstig in een grote boog omheen het graf loopt. Hij is alleen, maar alle andere personages spelen, want hij houdt ze in leven. Als er publiek komt, dan speelt  hij  trouw  en  plichtsbewust.  De  trompet,  tuba  en  bombardon  klinken  nog  steeds  alsof  er werkelijk  iemand  op  speelt.  Het  publiek  is  getuige  van  zijn  verbeelding  die  een  werkelijkheid  is. Waard om voor te leven. De toeschouwers zijn ook medeplichtig aan het in stand houden van het illusionaire  'grote'  spektakel. Het  applaus, de lachsalvos, de  blaasinstrumenten,... Het  klinkt  nog steeds live, als een werkelijkheid. Weggaan zal hij nooit. Of misschien toch? Maar is dat dan opgeven? Ontrouw zijn?

Een belangrijke inspiratiebron is het verhaal van 'Hiroo Onoda', een voormalig Japans militair die gedurende bijna 30 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog stand hield als 'Last Man Standing' in de jungle van het Filipijnse eiland Lubang. Bijna dertig jaar lang was hij, met een aan waanzin grenzende kracht, trouw aan zijn land en opdracht. Fidelis Fortibus heeft geen enkele band met oorlog, maar belicht wel de gelijkenis met verhalen van oude circusartiesten en zelfs de eigen familietraditie van Circus Ronaldo. De oude circusfamilies hebben een sterke code van 'nooit opgeven', 'altijd doorgaan, wat er ook gebeurt'. Zelfs al is de tent ingezakt, al is iedereen dood en ben je helemaal alleen … The show must go on!

Lotte van den Berg heeft de voorstelling gecoacht. De muziek is van David Van Keer en voor de instrumenten is opnieuw samengewerkt met Tony Decap.

Credits
Coaching: Lotte van den Berg , Steven Luca , Rafael en Jo De Rijck
Muziek: David Van Keer, Tony Decap
Techniek: Nanosh Ronaldo
Met de creatieve inbreng van: Andreas Ketels, Erik Van den Broecke
Coproductie: Theater op de Markt - Dommelhof, Festival PERPLX, MiramirO, Théâtre Firmin Gémier/ La Piscine, Pôle national des arts du cirque d’Ile de France
Met de steun van: De Vlaamse Gemeenschap, Provincie Antwerpen

www.circusronaldo.be